Pretraga

Pitali smo maturante koju ocjenu očekuju iz Biologije: Većina je dosta optimistična

A- A+

Matura iz Biologije bio je drugi najpopularniji izborni ispit. Ove godine prijavilo ju je 5.012 maturanata. Ujedno je to i jedan od najtežih ispita. Prag prolaznosti je prošle godine iznosio 27 posto točnih odgovora. U našoj smo anketi pitali maturante koju ocjenu očekuju ove godine. Većina njih, smatra da je realno očekivati četvorku

Foto: srednja.hr

Ne samo da je matura iz Biologije već napisana, nego su poznati i točni odgovori koje je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Ove godine, ovaj izborni ispit je prijavilo prijavio 5.012 pristupnik i pristupnica.

Kao što smo ranije pisali, matura iz Biologije je druga najpopularnija, ali ujedno i na glasu kao jedna od najtežih. Prošle godine, prag prolaznosti za Biologiju bio je 27 posto točnih odgovora. Nakon pisanja mature, a prije objavljenih odgovora, pitali smo u našoj anketi ovogodišnje maturante: ‘Koju ocjenu očekujete na maturi iz Biologije?’.

U trenutku pisanja ovog članka, odgovorilo nam je nam je 5.571 ispitanika. S 1.490 glasova, odnosno 26,76 posto, najviše njih je uvjereno da ih čeka četvorka. Potom slijedi trojka (1.382 glasova, 24,82 posto) pa petica (1.175 glasova, 21,10 posto). Da je njihovo znanje za dvojku, s 1.100 glasova uvjereno je 19,75 posto naših ispitanika. Također, 7,61 posto naših ispitanika, odnosno 424 naša čitatelja, smatraju da im ove godine ne gine jedinica.

Screenshot: srednja.hr

Kao što smo ranije pisali, neki od maturanata su detaljnije podijelili svoje dojmove nakon pisanja mature iz Biologije. Za većinu njih, stvarna matura je bila puno teža od probne.

– Druga knjižica mi je bila teža iako je i prva bila teška. Zadaci s grafovima su bili komplicirani. Pitanje o ispravnosti citiranja izvora iz stručne literature je bilo bespotrebno. Nadalje, puno je pitanja bilo dvosmisleno te su ponuđeni odgovori bili gotovo istoznačni, prisjetila se Nika iz Gimnazije Antuna Reljkovića u Vinkovcima.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.