Pretraga

U e-Dnevnik vraćena ‘sporna’ opcija: Hoće li ponovno stvoriti tenzije između učenika i nastavnika?

A- A+

S novom godinom i početkom drugog polugodišta u školski sustav e-Dnevnika nakon pet godina ponovno je vraćena, možemo ju tako nazvati – ‘sporna’ opcija. Radi se o informativnom prosjeku ocjena iz predmeta koji je od sada opet vidljiv učenicima i roditeljima, nakon što je bila ukinuta 2019. Ova opcija sa sobom donosi problem koji bi mogao ponovno stvoriti tenzije između učenika i nastavnika, a to je da će se učenici pozivati na prosjek kod zaključivanja ocjena. Prema Pravilniku o ocjenjivanju zaključna ocjena ne mora proizlaziti iz aritmetičke sredine. Stoga vas u našoj novoj anketi pitamo – mislite li da je vraćanje opcije vidljivosti prosjeka učenicima, ali i roditeljima, dobar potez?

sučelje e-dnevnika na školskom stolu ispred ploče s kredama za ploču sa strane

Foto: Screenshot | Canva

Učenicima i roditeljima ponovno je vidljiva opcija u e-Dnevniku koja je prije pet godina, odnosno 2019. bila ukinuta. Radi se o informativnom prosjeku ocjena iz pojedinih predmeta koji je od drugog polugodišta nastavne godine 2023./2024. ponovno u funkciji. Ova opcija sa sobom bi mogla donijeti i problem koji bi mogao ponovno stvoriti tenzije između učenika i nastavnika, a to je da će se učenici pozivati na prosjek kod zaključivanja ocjena.

Podsjetimo, prema Pravilniku o ocjenjivanju ‘zaključna ocjena iz nastavnog predmeta na kraju nastavne godine ne mora proizlaziti iz aritmetičke sredine upisanih ocjena, osobito ako je učenik pokazao napredak u drugom polugodištu’. To znači da prosjek ocjena nije temelj za zaključnu ocjenu, odnosno ako učenik ima prosjek 3,5 i tijekom školske godine se nije baš trudio i zalagao kao netko tko ima prosjek 3,4, učeniku s prosjekom 3,5 nastavnik nije dužan zaključiti četvorku, već mu može zaključiti trojku. Isto tako, učeniku s prosjekom 3,4, uzevši u obzir da se učenik više zalagao od onoga koji ima prosjek 3,5, nastavnik može zaključiti četvorku iako po prosjeku ‘ima’ trojku.

Izdvojeni članak
laptop tipkanje online nastava

Osim pravdanja izostanaka, u e-Dnevnik vraćena jedna ukinuta opcija i uvedene još neke novosti

I dok su učenici aritmetičku sredinu i svoj prosjek zadnjih pet godina mogli računati ‘ručno’, sada to više neće morati raditi jer će im taj podatak biti dostupan u e-Dnevniku. Stoga vas u našoj novoj anketi pitamo – mislite li da je vraćanje opcije vidljivosti prosjeka učenicima, ali i roditeljima, dobar potez? Svoje nam mišljenje možete reći sudjelovanjem u anketi ispod.

Mislite li da je vraćanje informativnog prosjeka ocjena u e-Dnevnik dobra ideja?