Pretraga

Show must go on – Obljetnica Mercuryjeve smrti

A- A+Prije dvadeset godina napustio nas je vizionar, šareni i predivni Freddie Mercury. Farrokh Bulsara iz Zanzibara kao mali je pjevao i plesao, gdje god i kad god je mogao. Kad su u Zanzibaru izbili nemiri, Freddijeva obitelja preselila se u Veliku Britaniju.

Kreativac s glasom nevjerojatnog opsega od čak četiri oktave, krenuo je tada u pohod na britanskoj glazbenoj sceni. Nije trebalo dugo da grupa Queen ostvari svoj proboj do zvijezda. A Freddie je sjao više nego itko drugi, posjedovajući sve ono što čini velikog izvođača. Pisanje pjesama i melodija bio je za njega mačji kašalj, a pozornicom je dominirao poput kakva nevjerovatna meteora koji je sletio na zemlju da potpuno baci u zaborav sve što je postojalo prije i stvori neku novu eru. Od Bohemian Rhapsody do Olimpijskih igara i Barcelone s Montserrat Caballé, Freddie je oduševljavao i ostavljao bez daha. Posljednji album grupe Queen za Mercuryjeva života, Innuendo, sadrži dvije oproštajne pjesme – The Show Must go On i The Days of Our Lives.

S bolešću se suočio s osmijehom, iako je znao da lagano umire iznutra. Takav je bio Freddie. U javnosti je uvijek djelovao snažan, moćan, ekscentričan, neobuzdan, dok je u privatnom životu bio gotovo čista suprotnost. Mnogi njegovi bliski prijatelji su potvrdili da je bio tih, plah, te vrlo srdačan i obziran. On je znao što je show i na pozornici je ostavljao srce, veliko šarenilo, sjaj bez kraja, neponovljivu energiju. Zato, i dvadeset godina nakon što nas je napustio, Freddie ostaje jedan i jedini. Zaborav jednostavno ne pristaje uz njegovo ime. Hvala zauvijek!