Pretraga

Sjajan jezični novitet na hrvatskoj verziji Facebooka

A- A+

Verzija Facebooka na hrvatskom jeziku imala je svoje mračne i svijetle trenutke, a novitet koji je dostupan od prije nekoliko dana svakako možemo ubrojati u pozitivne promjene. Naime, sada kada vaši prijatelji izvode pojedine aktivnosti, njihova imena i prezimena su deklinirana kroz padeže pa novost više ne glasi ‘Luka Horvat se sviđa fotografija’, nego ‘Luki Horvatu se sviđa fotografija’.

Screenshot: Facebook

Inačica najpopularnije društvene mreže na hrvatskom jeziku, kroz vrijeme je doživljavala čudne mutacije, no posljednje promjene na Facebooku svakako se mogu svrstati u red pozitivnih i očekivanih.

Izdvojeni članak

Hrvatski jezik mutirao na Facebooku

Naime, jedno vrijeme su se pojavljivale konstrukcije iz domene jezičnog čistunstva sumnjive perspektive, poput ’tisuću pučana je posviđalo vaš svjetlopis’, koje je dakle trebalo zamijeniti ’tisuću ljudi je reklo da im se sviđa vaša fotografija’.

Ipak, takvi oblici kratko su bili u primjeni.

Prije nekoliko dana se dogodila jezična promjena na hrvatskoj verziji Facebooka, koja suprotno prethodnom primjeru, zavrjeđuje svaku pohvalu.

Naime, po novome kada gledate aktivnosti vaših prijatelja, njihova imena i prezimena su deklinirana kroz padeže, kako je i ispravno u hrvatskom jeziku.

Tako donedavna krnja i nepravilna konstrukcija ‘David Kovačević se sviđa vaša fotografija’, sada glasi uobičajeno ‘Davidu Kovačeviću se sviđa vaša fotografija’.

Nadajmo se da će tako i ostati odnosno da se neće ponovno dogoditi neki neokroatistički pokušaji kao ‘Davidu Kovačeviću se sviđa vaš svjetlopis’.

Primjere možete vidjeti na fotografiji satkanoj od isječenih prikaza s Facebooka.