Pretraga

Školski bend rastura na rock sceni: ‘Ako je nešto dovoljno kvalitetno, ne treba mu Dora ni Eurosong’

Filip, Jakov i Bruno zagrebački su srednjoškolci koji su 2021. godine osnovali svoj školski bend – Slow Cured. Od tada su nastupali u sklopu Supervala, a održali su i nastup na INmusicu. Danas imaju dva člana više, učenicu Katarinu na vokalu i studenta Stjepana na klavijaturama te se naveliko pripremaju za svoj samostalni koncert u Saxu 22. veljače. U intervjuu za naš portal otkrili su što pripremaju za svoju publiku, ali i što misle o rock sceni u Hrvatskoj.

članovi benda slow cured na stepenicama

Slow Cured bend | Foto: Luna Bogdanović

‘Neki novi klinci’, rekao bi Đorđe Balašević u istoimenoj pjesmi, a isto bismo i mi rekli za članove benda Slow Cured. Još prije tri godine osnovali školski bend kao učenici Filip Radaljac iz X. gimnazije u Zagrebu, Jakov Damjanović iz VII. gimnazije u Zagrebu i Bruno Petanović iz Škole za medicinske sestre Vrapče. Oni su i danas još u srednjoj školi, a u međuvremenu su im se pridružili i novi članovi benda, učenica Katarina Stanić iz X. gimnazije i student Stjepan Nemec koji studira Molekularnu biologiju na PMF-u u Zagrebu.

‘Drago nam je što imamo neku publiku koja voli našu glazbu i dolaze na naše koncerte’

Svoju su karijeru započeli preko Supervala koji okuplja mlade bendove i izvođače, a već imaju nekoliko pjesama te su nastupili i na INmusic festivalu. Sada se pripremaju za samostalni koncert i to u Saxu u Zagrebu 22. veljače. Za naš su portal otkrili što sve pripremaju za publiku.

– Publici ćemo ponuditi dobru svirku i zabavu. Najduži set Slow Cureda do sada, od starih pa do novih stvari. Dolaznost na koncerte je uvijek bila poprilično dobra. Mislimo da se još ne može pričati o nekakvom uspjehu, tek smo na početku i imamo još puno toga za napravit. Drago nam je što imamo neku publiku koja voli našu glazbu i dolaze na naše koncerte, a za budućnost ćemo vidjeti, poručili su iz benda.

‘Nemamo problema što razni izvođači pune različite kapacitete. Mi furamo svoj film’

Koliko su popularni govori i njihov Instagram profil gdje imaju više od tisuću pratitelja. Na pitanje što njihova generacija danas uglavnom sluša i misle li da se od glazbe, a prvenstveno rock glazbe, može živjeti, odgovaraju da je to moguće. Samo što se, ističu, za jedan takav uspjeh treba uložiti puno truda i imati barem malo sreće.

– Od svega se može zaraditi pa tako i od sviranja. Također, u jako puno toga se treba i ulagati da bi se napredovalo. Mladi uglavnom slušaju ono što je u tom trenutku popularno, ali rock nije mrtav. Nemamo problema što razni izvođači pune različite kapacitete. Mi furamo svoj film. Mi u bendu isto slušamo dosta raznovrsnu glazbu. Ne bismo rekli da je rock mrtav jer da je tako, onda rock izvođači ne bi punili Dom Sportova, Šalatu pa neki čak i Arenu Zagreb. Uz to sve ima hrpa novih mladih rock bendova koji rade ful kvalitetnu glazbu, objasnili su nam učenici iz benda Slow Cured.

Izdvojeni članak
Rock bend

Školski bendovi svoj talent mogu pokazati izvan Hrvatske: Koncerti će se održati za vrijeme praznika

‘Izvođači bez Dore i sličnih natjecanja napravili su puno kvalitetnije karijere’

Osim što se, uz školske obaveze, intenzivno pripremaju za koncert u Saxu, otkrili su nam i kakve planove imaju za budućnost po pitanju stvaralaštva. Iako su, kako kažu, snimili EP, s njime nisu bili zadovoljni pa će njihovi fanovi na to ipak morati još pričekati. No, uskoro planiraju izbaciti još dva ili tri singla kao, a u međuvremenu pripremiti i snimiti svoj prvi album. Na pitanje bi li se za popularnost možda prijavili na neko natjecanje poput Dore, odgovaraju kako nikada nisu bili pobornici takvih natjecanja.

– Smatramo da glazba ne bi trebala biti natjecanje, a i mislimo da se pokazalo da su izvođači bez Dore i sličnih natjecanja napravili puno kvalitetnije karijere. Ako je nešto dovoljno kvalitetno ne treba mu ni Dora ni Eurosong. Tako da mislimo da je to jedan od razloga zašto je mali broj drugih žanrova na Dori, poručili su učenici iz Slow Cureda.

Njihove pjesme možete pronaći na YouTubeu, a mi smo u videu ispod izdvojili njihovu trenutno najslušaniju pjesmu na YouTubeu pod nazivom ‘Umoran’. Ulaznice za koncert možete kupiti u Saxu po pretprodajnoj cijeni od četiri eura, a na dan koncerta koštat će pet eura.