Pretraga

Split izgubio, Rijeka dobila: Ugledni znanstvenik svjetskog glasa, Ivan Đikić, postao savjetnik riječkog Sveučilišta

A- A+

U veljači prošle godine, u jeku afere oko navodnog plagijata bivšeg ministra Pave Barišića, jedan od trenutačno najznačajnijih i najcitiranijih hrvatskih znanstvenika Ivan Đikić, obznanio je kako prestaje sa znanstvenim radom u Hrvatskoj. Studente i dio njegovih kolega sa splitskog Sveučilišta, na kojemu je djelovao, to je rastužilo. No, dobra vijest za hrvatsku znanost jest ta da gotovo godinu dana od događaja, Đikić postaje jedan od znanstvenika koji čine Međunarodni znanstveni savjet Sveučilišta u Rijeci.

Screenhot: YouTube, MuthKomm

Na ovotjednoj sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci osnovan je Međunarodni znanstveni savjet (International Scientific Committee) Sveučilišta. Riječ je o savjetodavnom tijelu uprave i Savjeta za znanost Sveučilišta za pitanja znanstvene djelatnosti te razvoja strategija i politika na tom području.

Izdvojeni članak
ivan đikić u bijeloj kuti u laboratoriju

Studenti žale za Đikićem: Bio nam je inspiracija i motivacija za napredak

Kako stoji u izvješću sa sjednice, savjet će činiti ‘ugledni znanstvenici iz inozemstva koji mogu, na temelju svojih ekspertiza i iskustava s uglednih znanstvenih institucija, svojim savjetima i aktivnostima doprinijeti razvoju Sveučilišta u Rijeci’. Među članovima savjeta našao se i jedan od najznačajnijih i najcitiranijih hrvatskih znanstvenika – Ivan Đikić, čija je poslovna adresa već 15 godina Sveučilište u Frankfurtu.

Đikić je dao veliki doprinos istraživanjima vezanim uz molekularnu biologiju tumora, a do veljače prošle godine radio je na Sveučilištu u Splitu. Bio je aktivan tijekom čitave rasprave o navodnom plagijatu razriješenog ministra obrazovanja Pave Barišića te je u nekoliko navrata argumentirano pokušao objasniti zašto Barišić ne bi trebao obnašati tu dužnost, zbog čeka je nazivan pristašom opozicije.

U veljači 2017. u jeku afere plagijat, Đikić je javno obznanio kako prestaje sa svojim znanstvenim radom na splitskom Sveučilištu radi izjava rektora Šimuna Anđelinovića, koji je javno tvrdio da je Đikić u sukobu interesa radeći na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, što se kasnije pokazalo neistinitim. Za njegov odlazak, napisao je Đikić u svom oproštajnom pismu, odgovoran je i premijer Andrej Plenković. On ga je, tvrdi, ‘javno i nekorektno’ napao u želji da obrani ministra Barišića u raspravama oko njegova razrješenja. Više o tome pročitajte na ovoj poveznici.

Tko su sve članovi riječkog Međunarodnog znanstvenog savjeta?

Osim Đikića, u Međunarodni znanstveni savjet Sveučilišta u Rijeci ulaze i sljedeći stručnjaci: prof. dr. sc. Winfried Pickl, Medicinsko sveučilište u Beču, prof. dr. sc. Aleksandra Kanjuo Mrčela, Sveučilište u Ljubljani, prof. dr. sc. Dražen Prelec, Massachusetts instituta za tehnologiju, prof. dr. sc. Nenad Mišćević, Sveučilište u Mariboru i Srednjeeurpsko sveučilište u Budimpešti, prof. dr. sc. Željko Ivezić, Sveučilište u Washingtonu, prof. dr. sc. Igor Žutić, Sveučilište u Buffalu, prof. dr. sc. Danica Kragić, Kraljevski institut za tehnologiju u Stockholmu, prof. dr. sc. Igor Mezić, Sveučilište u Kaliforniji Santa Barbara, prof. Vedran Mimica, dipl. ing. arh., Tehnološki institut države Illinois u Chicagu.