Pretraga

Spoj baroka i suvremene mode u kreacijama studentica i asistentica s TTF-a

A- A+

Studentice Tekstilno – tehnološkog fakulteta, izložile su svoje kreacije izrađene u baroknom stilu u Muzeju za umjetnost i obrt. Povod je bio prigodan, budući da je u ovom muzeju trenutno izloženo remek – djelo Večera u Emausu, najpoznatijeg talijanskog baroknog slikara Michalangela Caravaggia, pa se na ovaj način dvije vrste umjetnosti nadopunjuju. Baroknu podlogu, neke od studentica su dopunile modernim detaljima.

Foto: Nevenka Buzov

U Muzeju za umjetnost i obrt trenutno se nalazi remek-djelo Večera u Emausu, vrsnog talijanskog baroknog slikara Michalangela Caravaggia. Prije nekoliko dana djelo je upotpunjeno revijom 20-ak raskošnih haljina u istom umjetničkom stilu, koje su dizajnirale studentice Tekstilno – tehnološkog fakulteta, uz par kreacija asistentica s ove visokoškolske ustanove. Haljine su prave salonske, vraćene dizajnom nekoliko stoljeća unatrag, međutim par njih dopunjeno je i modernim detaljima.

Izdvojeni članak

Svestrana studentica s TTF-a kreirala nove odore za djelatnice dm-a

Lakše je skakati iz stoljeća u stoljeće nego smisliti nešto novo

Jedna od studentica koja je kombinirala barokni stil haljine s modernim modnim dodacima je studentica treće godine TTF-a Valinea Vinger. Objasnila nam je proces izrade, a zatim i istraživačku fazu.

– Korzet i dio s ornamentima ručno sam oslikavala tekstilnim bojama i to na običnoj žutici. Čipkasti dio je kukičan isključivo za tu haljinu, dok sam ostalo normalno sašila, naravno uz popratne detalje lutkice i ostalo. Nisam prevelik odmak radila na samom kostimu, on je u biti klasičan, jedino što je skraćen, ali ti neki elementi od cipela do spomenutih popratnih dijelova daju kreaciji jedan moderni prizvuk, govori Valinea.

Prije samog početka izrade valjalo se upoznati s umjetnošću iz baroknog perioda, materijalima koji su se koristili, načinom kroja i ostalim posebnostima 17. i prve polovice 18. stoljeća.

Izdvojeni članak

Apsolventice TTF-a istražile: Studenti s privatnih fakseva se bolje odijevaju

– Svaki pojedini element je bitan. Od poznavanja šivanja, do povijesti kostima, preko povijesti umjetnosti određenog perioda u čijem se stilu izrađuje kreacija. Svaki projekt kreće s istraživačkom fazom iz koje se crpi ideja, koja se kasnije kristalizira kako bi estetski i povijesno sve funkcioniralo i na samom kraju kreće izrada. Zapravo je jednostavno kombinirati stilove i skakati iz stoljeća u stoljeće. Mislim da je puno teže napraviti nešto novo, govori Valinea.

Haljine dio nastavnog plana na fakultetu

U sklopu predmeta Izrada povijesnih tekstila i kostima, koji vodi profesorica Nina Režek Wilson, studentice svake godine izrađuju kostime na drugu temu.

– Haljine su zapravo projekt s fakulteta, koji smo mi odradile još 2011. u sklopu nastave. Prvi put smo ih izlagali na reviji kostima šestog Modnog ormara, pojašnjava nam Valinea Vinger.

Pitali smo na kraju mladu dizajnericu je li haljina na prodaju ili što namjerava s njome učiniti.

– Sama koristim i nosim korzet, tako da svakako mislim haljinu zadržati, ali ću je rado izložiti ako mi se ponovno ukaže prilika, zaključuje Valinea.