Pretraga

SPOT TJEDNA: Nirvana: “Heart-Shaped Box”

A- A+

Ovaj tjedan odlučili smo se za nešto stariji spot koji je podijelio obožavatelje diljem svijeta. Članovi Nirvane odlučili su da ima redatelj spota za pjesmu Heart-Shaped Box  bude Anton Corbijn. Pogledajte, ili se prisjetite, zašto je izazvao burne reakcije i zašto smo ga mi odabrali za ovotjednog pobjednika.

Scenarij

Kurt Cobain napisao je pjesmu 1992. godine, a tek se 1993. snimao spot. Spot počinje i završava scenom benda u bolnici kako gledaju starog muškarca dok intravenozno dobiva lijek. U ostatku spota većina se radnje odvija u imaginarnom svijetu iz filma The Wizard of OZ. Zatim se starac penje na raspelo gdje mu društvo prave vrane, što je vjerojatno scena oko koje su počele razne polemike. U drugom versu djevojka u Ku Klux Klan kostimu i pretila žena u kostimu ljudskih organa s krilima pokušavaju dosegnuti fetuse s drveta. Iako je Kurt većinu spota sam osmislio, Corbijn ga je svojim idejama poboljšao i podigao na višu razinu.

Problemi i nagrade

Kako su u početku željeli da im Kevin Kerslake režira spot, zatim se odlučili za Antona Corbijna, Kevin ih je tužio za kršenje autorskih prava, što se ipak riješilo izvan sudnice. Unatoč razmiricama i skandalima vezanima uz ovaj spot, on je 1994.godine. osvojio MTV Music Awards za najbolji alternativni spot i za najbolju scenografiju. Corbijn je izjavio kako nije imao mnogo posla oko snimanja spota, jer je Kurt sve savršeno razradio do najsitnijih detalja.