Pretraga

ŠPUD u vremenu i prostoru: Saznajte sve o 135 godina staroj školi, uvelike značajnoj za Zagreb

A- A+

Značajem, ulogom, ostavštinom i funkcijom u umjetničkom odgoju novih generacija zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna bavit će se tribina u organizaciji Močvarnog Laboratorija i Primijenjene u Močvari, ove nedjelje u 18 sati u Močvari. Škola za 135-godišnjom poviješću zadržala je temeljni sadržaj obrazovanja, a tijekom tih godina, nastavnici i učenici škole osnovali su razne druge obrazovne institucije u Zagrebu. Saznajte sve o ŠPUD-u u nedjelju uz zanimljive govornike!

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu | Foto: Promo

Močvarni Laboratorij i Primijenjena u Močvari predstavljaju za ovu nedjelju najavljuju tribinu ‘ŠPUD u prostoru i vremenu’, od 18 sati u Klubu Močvara.

Tribina će se baviti pitanjem značaja i uloge Škole primijenjene umjetnosti i dizajna kroz više njezinih generacija učenika i profesora, njezine ostavštine te funkcije u umjetničkom odgoju novih generacija. Na tribini će govoriti Zrinka Tatomir, Mirko Ilić, Filip Pintarić, OKO i Mia Biondić, a moderirat će Medarda Pack. Ulaz je besplatan!

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu osnovana je 1882. godine kao Kraljevska zemaljska obrtna škola. U školi se tada poučavao umjetni obrt, što je po tadašnjoj terminologiji odgovaralo onome što će kasnije postati primijenjena umjetnost, a danas jednim dijelom i dizajn. Škola je tijekom 135 godina promijenila nekoliko imena dok je zadržala temeljni sadržaj obrazovanja, a tijekom tih godina, nastavnici i učenici škole osnovali su razne druge obrazovne institucije u Zagrebu (Akademiju likovnih umjetnosti, Arhitektonski fakultet, Građevinski fakultet, Graditeljsku školu…).

Tribina ŠPUD u prostoru i vremenu | Foto: Promo

Učenici i profesori škole autori su velikog broja projekata i elemenata uređenja Donjeg grada, kao što su npr. skulpture i ukrasi na pročeljima zgrada, kovane ograde i dr. Škola se od 1891. nalazi u objektu koji je za nju projektiran i izgrađen od strane njenih profesora (Hermann Bollé) i učenika, na današnjem Trgu Republike Hrvatske 11.

Izdvojeni članak

Evo kako je izgledala Noć muzeja uz vintage kostime u ŠPUD-u

ŠPUD danas radi kao umjetnička škola četverogodišnjeg trajanja. Prva godina obrazovanja je zajednička i pripremna, u drugoj godini učenici odabiru jedan od devet odjela na kojem će nastaviti obrazovanje: Aranžersko-scenografski odjel, Odjel unutrašnje arhitekture, Fotografski odjel, Grafički odjel, Odjel za dizajn keramike, Kiparski odjel, Odjel za dizajn metala, Slikarski odjel i Tekstilni odjel.

Primijenjena u Močvari naziv je suradnje koja je 2014. godine pokrenuta u sklopu projekta “Močvarni laboratorij” između Udruženja za razvoj kulture „URK“, Kluba Močvara, UBU-a (Udruge bivših učenika ŠPUD-a Zagreb) i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) s ciljem senzibiliziranja mlađih generacija i umjetnika u nastanku za događanja na nezavisnoj kulturno – umjetničkoj sceni kao i razvoja školskog kurikuluma u području projektne i izvanučioničke nastave.

Voditelji(ce) projekta i koordinatori(ce) su UBU – Bernarda Cesar, Marija Juza, ŠPUD –  Filip Pintarić; URK – Sanjin Hasanefendić, Danijel Badanjak.