Pretraga

Srbi izbacili Hrvatsku u četvrtfinalu Svjetskog košarkaškog prvenstva do 19 godina

A- A+

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 19 godina nije se uspjela plasirati u polufinale Svjetskog prvenstva u Češkoj. U četvrtfinalu sa sedam razlike, bolji su bili Srbi. Šarićevih 30 poena uz devet skokova i četiri asistencije, uz povremena priključenja suigrača, nisu bila dovoljna za prolaz. Košarkaši Srbije s prednošću su završavali sve četvrtine, a najtješnje je bilo na kraju druge, kad je Hrvatska na odmor otišla s minus tri. Ostao je dojam nakon prvenstva da je izbornik previše opteretio Daria Šarića, držeći ga i u utakmicama na plus 30, po 35 minuta na parketu.

Foto: fiba.com

Talentirana košarkaška generacija Hrvatske do 19 godina, nije uspjela doći među četiri najbolje na svijetu. S 73 prema 66, u četvrtfinalu u Češkoj bolja je bila Srbija. Niti 30 koševa Daria Šarića nije bilo dovoljno, budući da su se ostali igrači priključili tek na momente. Igra Hrvatske reprezentacije bazirala se na jednom čovjeku, dok su Srbi izgledali kao momčad. Dopustili su Šariću da odradi svoju standardnu dionicu, ostatak momčadi dobro su zatvorili, što je bilo dovoljno za polufinale.

Izdvojeni članak

Dario Šarić ipak odustao od odlaska u NBA

Šarić protiv svih

Nakon prvenstva ostao je dojam da je stožer naše reprezentacije, predvođen izbornikom Draženom Brajkovićem previše tereta stavio na leđa jednom čovjeku. Uz izostanke sjajnog Marija Hezonje te Karla Žganeca i Filipa Bundovića, nije se moglo dogurati dalje. U dvije utakmice u kojima se Hrvatska sučelila s ozbiljnijim protivnicima, dakle Španjolcima i Srbima, doživjeli smo poraz. S tim da je dobivena utakmica protiv Litve, zamalo izgubljena. Minus dva je u zadnjim sekundama, tricom je spasio Junaković

Koliko je igra bila bazirana na Šarića ne samo u fazi napada, nego i u obrani svjedoči podatak da je strani komentator prozvao najveću hrvatsku zvijezdu Mister Everything i Mister Everywhere, prenosi crošarka.com.

Najavljivano zlato ostalo je san

Budući da je ova generacija postigla već nekolicinu uspjeha, podigla je ljestvicu očekivanja i javnosti, ali i svojih vlastitih. Unatoč spomenutim izostancima, prije početka prvenstva najavljivala se borba za najviše postolje.

Međutim izostala je momčadska igra, protiv ozbiljnijih protivnika. U jučerašnjem porazu od Srbije uz Šarićevih 30 poena, još je jedini raspoložen bio Gabrić koji je pridodao 14, dok su u reprezentaciji Srbije, trojica igrača postigla dvoznamenkasti učinak.

Andrić je postigao 20, Micić 15, dok je Janković utakmicu završio s 13 poena. Za neke prethodne generacije, četvrtfinale Svjetskog prvenstva bio bi uspjeh, no ova nas je već navikla na velike stvari, pa se na ovaj doseg gleda, kao na neuspjeh.