Pretraga

Stari majstor napisao fascinantu priču od samo šest riječi

A- A+

Ernest Hemingway jednom prilikom, za okladu, napisao je priču od samo šest riječi. Evo kako je ta minijatura izgledala.

O Ernestu Hemingwayju jednom od najvećih američkih i svjetskih umjetnika pisane riječi zbog osebujnog životnog stila i književnog opusa ispričane su stotine priča. Njegova genijalnost forme i spretnost pisanja kratkih priča ‘opjevana’ je od kritičara više puta nego Sarajevo u pjesmama ex –Yu bendova no jedna od najimpozantnijih anegdota na tu temu ostala je prilično dobro skrivena od šire javnosti.

Naime, za svojih ranih godina Hemingway je u društvu kolega pisaca ustvrdio kako može napisati sasvim dojmljivu i dobru priču u samo šest riječi, piše Buka. Naravno, takva naizgled pretenciozna tvrdnja izazvala je otpor kod okupljenog društva pa je ‘pala’ i oklada. Svi su uložili po 10 dolara, a Ernest je uzeo salvetu i napisao šest riječi.

Izdvojeni članak

Hemingwayevi savjeti o tome kako biti dobar pisac

Dao ju je prvom prijatelju do sebe, a ona je onda kružila stolom i kad su je svi pročitali dvojbe više nije bilo – Hemingway može napisati priču u samo šest riječi.

A što je bilo na salveti?

Evo ovo: Na prodaju. Cipelice za bebu. Nenošene.

Sasvim dovoljno, zar ne? Naravno mogao je veliki majstor napisati još štošta no ova minijatura svakom ostavlja dovoljno slobode da konstruira kraj, a nama daje dokaz da je Hemingway jedan od najvećih ikad.