Pretraga

Stiže pretplata na Facebook i Instagram: Meta će korisnicima nuditi nekoliko paketa

A- A+

Meta želi uvesti pretplatnički paket na Facebooku i Instagramu. Korisnici bi za iznos od 10 eura mjesečno, dobili iskustvo korištenja društvenih mreža bez oglasa. Ta bi pretplata predstavljala pokušaj Mete da se uskladi s propisima Europske unije.

Foto: Unsplash

Meta Platforms, tvrtka Marka Zuckerberga koja stoji iza Instagrama i Facebooka, želi uvesti jednu novost za korisnike u Europskoj Uniji. Radi se, naime, o pretplatničkom paketu koji bi korisnicima pružio iskustvo korištenja društvenih mreža bez reklama.

Kako otkrivaju izvori Reutersa, razgovaralo se o nekoliko različitih pretplatničkih paketa i nekoliko različitih cijena. Međutim, navodi se da je 10 eura mjesečno optimalno za korisnike EU te da se implementacija pretplate može očekivati već u narednim mjesecima.

Izdvojeni članak

Uvodi se mjesečna pretplata za Instagram i Facebook: Evo koliko će koštati

Inače, uvođenje pretplatničkog paketa na Facebooku i Instagramu predstavlja pokušaj Mete da se uskladi s propisima Europske unije koji prijete ‘obuzdavanjem’ tvrtkine mogućnosti personalizacije oglasa za korisnike bez njihova pristanka, što bi moglo naštetiti njihovim prihodima.

Ponuda između besplatnog korištenja društvenih mreža s oglasima ili plaćene verzije bez njih, mogla bi dovesti do toga da se korisnici odluče za potonju, što bi pomoglo Meti da se uskladi s propisima, a pritom da zadrži svoj ‘dio kolača’, odnosno prihode koje bi inače dobili od oglasa.

No, čini se da bi cijena za korisnike na mobitelima bila nešto skuplja, oko 13 eura, zbog toga jer bi Meta uračunala i provizije koje naplaćuju Appleov App Store i Googleov Play Store.