Pretraga

Što je digitalna bilježnica i zašto se iz nje bolje uči? ‘Imao sam po jednu za svaki kolegij’

Imao je puno ispita te godine pa je odlučio za svaki kolegij na faksu imati bilježnicu. Ali ne fizičku, već digitalnu. Vrlo brzo, naš novinar Duje, dok je bio na diplomskom studiju, shvatio je da je ta njegova metoda zapravo odlična. Dogodilo mu se da nije morao učiti – na klasičan način za ispit – već je na kraju semestra znao većinu stvari iz svih tih kolegija. Objasnio je zašto je to toliko dobra metoda za pisanje bilješki i učenje.

osoba koja sjedi za laptopom

Foto: Unsplash; Headway

U desetoj epizodi redakcija podcasta naši novinari Duje, Ana i Hrvoje podijelili su kako se oni pripremaju za ispite. Prvi korak u toj priči je zapisivanje bilješki, i dok Ana ima po jednu fizičku bilježnicu za svaki predmet, Duje je na faksu imao po jednu – digitalnu.

Svaki dan nosio laptop na faks

Kad god je nešto bitno učio i radio, kaže Duje, najbitnije su mu bile bilješke. Tako mu je i danas kad je zaposlen i više nema ispita. Sve bitno što mu padne na pamet zapisuje, nekada u mobitel, nekada u laptop.

-Kad sam otišao u Budimpeštu, imao sam tako dobro organiziran sustav koji nije uključivao nijednu bilježnicu, barem ne u fizičkom obliku. Svaki dan sam nosio laptop sa sobom na faks, na predavanjima smo mogli držati laptope. Imao sam digitalne bilježnice u Wordu za svaki predmet. To je bilo predobro jer kad profesor nešto spomene, nije da samo hvataš rukom, nego možeš otići na Stanford enciklopediju, mogu dodati link, pregledati, ispričao je.

@srednja_hr Ovo zvuči puno bolje od obične bilježnice, što vi mislite? 📒 Cijeli podcast o tome kako bolje učiti je na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #ucenje #biljeznica #digitalnabiljeznica #faks #biljeske #laptop #studij #studiranje #fakultet #student #kakoboljeuciti #uciti #nastava #ucenici #matura #savjeti #skola #fyp #foryoupage #foryou ♬ original sound – srednja_hr

Bilješke od čitanja i zadaća

Te bilježnice je koristio i doma za zadaću te kao prostor gdje će ubaciti bilješke nakon čitanja kao i pitanja koja planira postaviti na predavanju.

– Kad bih došao doma, jako često bi imali nešto čitati za seminare, dopunjavao bih bilješke, zadaću, uvijek bih to dopunjavao. Imao sam za svaki predmet pedesetak strana u Wordu, plus sve što sam pročitao. Bilo je super ići kroz to sve i slagati neku svoju priču, ispričao je Duje.

To mu je dosta pomoglo s esejskim ispitima na kraju godine jer je tu imao sve zapisano, a ono što mu nije bilo jasno, ponovno bi prošao i istražio. Na predavanjima je imao laptop i stalno je imao otvorenu tu digitalnu bilježnicu.

– Zašto su te bilježnice i crossreferencanje super? Kad te nešto baš zanima i želiš naučiti, super je raditi te bilješke jer ćeš dobiti razumijevanje gradiva. Nećeš ga učiti kao smo se inače svi ‘naučili’ učiti, kao ajmo sjest i memorirat ove informacije. Nego se samo dogodi da dok ti radiš bilješke, da ih znaš.

Cijelu epizodu podcasta o tome kako se mi pripremamo za ispit, koje metode za učenje i bilješke koristimo, pogledajte i poslušajte u videu ispod.