Pretraga

Student Adam na TikToku pokazuje da hrvatski nije dosadan: Svakoga dana nauči novu riječ

A- A+

Student treće godine strojarstva na TVZ-u, Adam, nedavno je pokrenuo projekt Riječ na dan koji za cilj ima pokazati svima da hrvatski nije dosadan. Kako bi to postigao, svakoga dana objavljuje video u kojem uči svoje pratitelje na društvenim mrežama novu riječ.

Foto: Unsplash/TikTok

U bespućima društvenih mreža, može se pronaći raznovrstan sadržaj, pa tako i onaj edukativnog karaktera. Ako ste jedni od onih koji rado kliknu na ‘srčeko’ na takve videozapise, postoji realna šansa da vam se proteklih dana na For You Pageu TikToka pojavio 22-godišnji Adam i njegova Riječ na dan.

Izdvojeni članak
rječnik

Ovo su prijedlozi novih hrvatskih riječi: Trogodak, vodomet, rabljaonica, promopisac, ubrusnik

Želi se riješiti treme i postati rječitiji

Iako treća godina strojarstva na TVZ-u, Adam je odlučio, usprkos strahu od kamera, svakoga dana objaviti video u kojem objašnjava značenje neke manje poznate riječi i tako se, kako i sam kaže, bolje opismeniti.

– Sve je počelo tako što sam naišao na jednog super lika na Instagramu koji radi sličnu stvar na engleskom i bio sam smjesta udubljen u sadržaj. Shvatio sam da nema ničeg sličnog u Hrvatskoj i dobio ideju da ja tako nešto napravim. Sve to se uparilo s tim strahom od kamera i javnosti, pa mi se svidjela ideja da tako ubijem dvije muhe jednim udarcem – riješiti se treme i postati rječitiji, objašnjava Adam u razgovoru za srednja.hr.

Adam u svojim videima slijedi određeni format, stoga mu samo editiranje ne predstavlja veliki problem. Priznao nam je, doduše, da mu najduže treba za izradu segmenta za koji je potrebno smisliti neku riječ i objasniti ju na kreativan i pamtljiv način. Iako se to na prvu čini jednostavno, taj mu proces ponekad uzima i po pola sata.

@rijec.na.dan

tag nekog ko ne može van jer stalno dirinči na poslu #balkan

♬ original sound – Adam

Hrvatski nije sekantan

– Inspiraciju za riječi crpim od svojih elokventnijih prijatelja, ali ako baš jako zaglibi, posegnem za Bratoljubom Klaićem i njegovim Rječnikom stranih riječi, ističe Adam.

Na pitanje što bi htio postići sa svojim projektom, Adam ističe da primarno želi postati vrstan govornik hrvatskog jezika. Cilj mu je, naravno, i da drugi ljudi uče zajedno s njim i da svi njeguju naš jezik koji, kako smatra student TVZ-a, polako umire, unatoč tome što nije sekantan (dosadan, nepodnošljiv, neugodan).

– U budućnosti planiram odvesti sadržaj izvan kuće na ulice, planine, rijeke i livade te davati neke suvislije primjere riječi. Svaki dan učim nešto novo što poboljšava vizualni doživljaj videa, stoga zapravo ni sam ne znam što će biti za dva, tri ili pak četiri dana, zaključuje Adam.