Pretraga

Studenti dešifrirali drevni svitak uz pomoć AI-a: Za to će podijeliti nagradu od milijun dolara

A- A+

Trojica studenata upotrijebila su umjetnu inteligenciju za čitanje teksta na jednom svitku koji je, među tisućama drugih, bio zakopan još od davne 79. godine kada je erumpirao Vezuv. Natjecanja je nudilo nagradni fond od milijun dolara, što će sada studenti s radošću podijeliti. Otkriće je oduševilo brojne  znanstvenike i povjesničare diljem svijeta, a neki ga nazivaju i ‘arheološkim otkrićem života’.

Drevni svici naslagani na hrpu, stara biblioteka svitaka

foto: Canva

Trojica studenata upotrijebila su umjetnu inteligenciju za čitanje teksta na jednom od gotovo dvije tisuće svitaka koji su, zajedno s tisućama drugih relikvija, bili zakopani kada je vulkan Vezuv erumpirao davne 79. godine. Papirusi iz Herkulaneuma zbirka su od oko 1.800 svitaka koji su, zajedno s tisućama drugih relikvija, karbonizirani tijekom vulkanske erupcije, doznaje news.sky.com.

Kako piše isti izvor, grad Herkulaneum smješten je u blizini Pompeja, a više od 1.800 svitaka iskopano je iz drevne rimske vile i sada su pohranjeni u knjižnici u Napulju, a svaki pokušaj da se pokušaju dešifrirati bio je bezuspješan. Ipak, trojica studenata su uspjela pročitati 15 stupaca u svitku uz pomoć strojeva za kodiranje koje pokreće umjetna inteligencija.

Nagrada od milijun dolara za nikad viđeno otkriće

Napredak je došao u sklopu Vesuvius Challengea, natjecanja koje je nudilo nagradni fond od milijun dolara za pomoć u rješavanju problema. Youssef Nader iz Njemačke, Luke Farritor iz SAD-a i Julian Schilliger iz Švicarske sada će podijeliti glavnu nagradu nakon što su pročitali više od 2.000 slova iz svitka.

– Ovih petnaest stupaca dolazi sa samog kraja prvog svitka koji smo uspjeli pročitati i sadrže novi tekst iz drevnog svijeta koji nikada prije nije viđen, objavio je na X-u je Nat Friedman, jedan od organizatora natjecanja.

Rekao je da ju je vjerojatno napisao epikurejski filozof Filodem koji je pisao o ‘glazbi, hrani i kako uživati u životnim zadovoljstvima’. Takozvano virtualno odmotavanje svitka radi stvaranjem 3D skena teksta pomoću CT-skena, a svitak se zatim odvaja u segmente. Područja ispisana tintom potom otkrivaju model strojnog učenja što je primjena umjetne inteligencije.

Znanstvenici oduševljeni, nazivaju ga ‘arheološkim otkrićem života’

Otkriće je oduševilo znanstvenike i povjesničare, uključujući profesoricu Alice Roberts, koja ga je nazvala ‘arheološkim otkrićem života’. Ovaj je dešifrirani dio teksta jednak samo 5 posto jednog od svitaka koji su već otkriveni, rekao je Friedman, s potencijalom tisuća drugih svitaka koji još uvijek leže neotkriveni u vili papirusa.

– U 2024. nam je cilj pročitati nekoliko odlomaka teksta na cijelim svicima i najavljujemo novu glavnu nagradu od 100.000 dolara za prvi tim koji uspije pročitati najmanje 90 posto svih četiriju svitaka koje smo skenirali, napisao je Friedman na X-u.