Pretraga

Svađate se s prijateljima koliko napumpati loptu? Evo što kažu pravila nogometne igre

A- A+

Često se znate svađati s prijateljima na amaterskom terminu kako lopta ne valja, nije dobro napumpana? Svi imaju mišljenje o tome koliko još zraka joj treba dati prije nego što krenete igrati, ali malo tko zna točnu informaciju. Odlučili smo stoga istražiti kako trebaju, prema pravilima IFAB-a (Međunarodnog odbora nogometnog saveza), izgledati lopte kojima nogometaši igraju na utakmicama. U razgovoru s lokalnim igračima, saznali smo da lopte u nižim hrvatskim ligama često ne zadovoljavaju uvjete.

Foto: Dominik Smolak

Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010., osim što se radilo o prvom Mundijalu na afričkom kontinentu, ostalo je zapamćeno po španjolskoj dominaciji, ali posebice po – Jabulaniju. Službena lopta prvenstva, koju je proizveo Adidas, izazivala je glavobolje vratara kojima bi zbog nepredvidive putanje bježala iz ruke i napadača koji bi je udarili prejako. Neobična aerodinamika lopte rezultirala je kritikama trenera te igrača čak i prije samog natjecanja. Provjerili smo koje uvjete lopta mora zadovoljavati danas kako bi završila na stalku s koje će ju pokupiti sudac prije stupanja na travnjak.

Ako su teške pola kilograma, ne valjaju

Prema članku 36. regulacija UEFA-e za Ligu Prvaka za sezonu 2018./19., nogometne lopte korištene u natjecanju moraju zadovoljavati IFAB-ova Pravila igre (Laws of the Game) i UEFA-ine Propise o opremi (Equipment regulations). Domaći klub mora gostujućem osigurati lopte izvrsne kvalitete za njihove treninge ususret utakmici i te lopte moraju biti iste kao one koje će se koristiti za sam dvoboj.

Sve lopte za utakmice, zapravo, moraju ispunjavati uvjete IFAB-a, neovisno o samom natjecanju. Postoji pet točaka – prve dvije odnose se na izgled, a druge tri na mjere.

U pravilima stoji kako lopte moraju biti okrugle i napravljene od prikladnog materijala. Što se mjera tiče, lopta mora biti obima između 68 i 70 centimetara, težine od 410 do 450 grama te pritiska između 0.6 i 1.1 atmosfere (600 – 1,100 grama na centimetar kvadratni).

Najbolje se čuvaju za utakmice, ponekad su prenapumpane

Jasno je, dakle, da se lopte ne mogu koristiti u profesionalnom nogometu ako ne ispunjavaju uvjete. No, što je s niželigaškim nogometom?

Izdvojeni članak

[ZADATAK DANA] Nogometna slagalica: Pogodi igrača prema klubovima u kojima je igrao

Filip je vratar u jednom županijskom klubu nedaleko Koprivnice. Kaže da utakmice nastoje igrati s najboljim loptama, a na treningu koriste – plastične.

– Što se tiče samih lopti koje koristimo na utakmicama županijske lige, uvijek se gleda da to budu lopte prve klase. Znači tipa Adidas, Nike, Puma. Lopte koje su obično kožne ili gumene izvana. Ove plastične više koristimo za trening zato što su jeftinije. Što se napumpanosti lopte tiče, poštujemo službene UEFA-ine i FIFA-ine propise, priča.

Nikola je obrambeni igrač koji je nedavno promijenio klub te također igra u blizini Koprivnice. I njegova momčad najbolje lopte čuva, a kaže da je imao problema i s nedovoljnom i s prevelikom napumpanošću istih.

– Zna se dogoditi da lopte nisu dovoljno napumpane ili su prenapumpane ili pak djeluju plastično. Prošle ili pretprošle sezone dok smo igrali jednu utakmicu u gostima, dobili smo neke jako loše lopte i nije se dalo ništa odigrati. Obično u tim nižim ligama klubovi imaju par dobrih ili boljih lopti koje se čuvaju za igru, a ostale su za trening. Tako je bilo u mom prošlom klubu, tako je i sada, zaključio je Nikola.