Pretraga

Svi zabavni neokroatizmi koji su se pojavili posljednjih godina: Udna tuljica, osjećajnik i zbiljokaz

A- A+

‘Samo mijena stalna jest’. Heraklitova je to misao, koja se rijetko u kojem području očitue tako jasno kao u jeziku. Maštovitost govornika, suodnosi s drugim jezicima, nestajanje starih navika i stvari, kao i novi pojmovi te predmeti koje valja riječima opisati, samo su neki od razloga zašto se jezik neprestalno mijenja.

Izvor: srednja.hr

Osim stručnjaka koji su svakako relevatni utjecati na kretanja unutar jezika, na izmjene utječu i svi oni koji pojedini jezik/e koriste. Mladi su u tom smislu vrlo dinamična grupa, budući da se često korite šiframa, kojima svoj izričaj žele sakriti ili samo učiniti drugačijim od onog kojima se koriste stariji, odrasliji.

Borba i odnos s tehnologijom i popularnom kulturom

S tim u vezi, u današnjim su komunikacijskim uvjetima i navikama popularne kratice, kojima se nerijetko kroz kratice od par slova, opiše čitav jedan scenarij.

Još jedan element vrlo važan u formiranju jezične zbilje je tehnologija, koja je postala oruđe kojima se višestruko češće služimo nego primjerice razgovorm lice u lice. A kako je unutar tehnologije, ali i drugih područja koja se putem nje diseminiraju (muzika, film, moda, video igre…) dominantan jezik engleski, njegovo razumijevanje postaje obvezno, a utjecaj i pristunost pomalo i opasni.

Razlog te opasnosti su okolnosti u kojima se mnoštvo izraza od davnina prisutnih u manjim jezicima, s vremenom jednostavno potiskuju odnosno postaju manje upotrebljavani od onih engleskih.

Drugi razlog u kojem se krije opasnost je jezični snobizam odnosno stanje svijesti da je neki izraz, samo zato što dolazi iz većeg, govorenijeg jezika bolji, jači i prigodniji od onog ‘domaćeg’, bez obzira na tradiciju i semantičku vrijednost.

Smišljanje novih riječi oruđe obogaćivanja i očuvanja vitalnosti jezika

Izdvojeni članak

Ove riječi koristite svakodnevno, a ne znate da su stranog podrijetla

Stoga se mali jezici, poput primjerice hrvatskog, na razne načine bore za očuvanje jezika, kao jednog od najvrijednijih elemenata svake nacije. Neki od načina svakako su uporaba domaće inačice riječi pred onom stranom, revitalizacija pojedinih arhaizama, kao i smišljanje novih pojmova odnosno neologizama.

Oni se kreiraju da bi se imenovale nove pojave i predmeti ili da bi se zamijenili strani pojmovi za već odavno pristutne pojave ili stvari, a u svrhu obogaćivanja i vitalnosti jezika.

Tako se već godinama provodi nagradni natječaj za najbolji neologizam časopisa ‘Jezik’, a koji je u proteklih nekoliko dana privukao dosta pozornosti, a sasvim je jasno i zašto. Svi se na ovaj ili onaj način služimo jezikom pa bez obzira slagali se s pojedinim predloženim neokroatizmima ili ne, imamo potrebu dati svoje mišljenje o njima.

Podsjetit ćemo vas da je zapozorje riječ koja je pobijedila na natječaju, a tendencija joj je da zamijeni engleski izraz backstage. Još su nagrađene i ‘oznak’ te ‘bilješkinja’.

A s obzirom da su se kroz godine na ovom natječaju, ali i drugdje u javnosti pojavili brojni zanimljivi neokroatizmi, od kojih su neki uspjeli ući i u širu uporabu (primjerice uspornik, koji je dobro prihvaćen u autoškolama, ali i ostatku javnosti), za vas smo odlučili napraviti jednu kompilaciju najzvučnijih prijedloga.

Svakako ih nemojte zaboraviti komentirati: 

tipfeler > zatipak
brojomat – uređaj koji izbacuje broj mjesta u redu za čekanje
handout > uručak
touch screen > dodirnik
licenca > odobrenica
ležeći policajac > uspornik
internet > mreža/međumrežje/svemrežje
power point > slikokaz
developer > razvojnik, onaj koji razvija
CD > zbitica
slide > kliznica
event > događaj
on the record > službeno
definitivno > svakako
biciklati, biciklirati > voziti bicikl
promptno > bezoklijevno
gift shop > daroteka
touch screen > dodirnik
šeflja, kacijola > jušnjača
modem > spojište
outlet > rasprodajnica
pop up window > iskočnik
kanta za smeće, kontejner > smećnjak
modem > spojište
ležaljka za sunčanje, ligištul > sunčaljka
reality show > zbiljokaz
emotikon > osjećajnik
bocar – osoba koja za život zarađuje skupljajući i prodajući boce).
bojomet > paintball
rafting > rječarenje
blaćenik – osoba izvrgnuta javnoj poruzi, koju blate)
integralni > cjelozrni
sendvič > dvokriška
kružni tok > raskružje
podzemna željeznica
metro > podzemnica
floskula > ispraznica
selfie > sebić
ekvivalent > istovrijednik
poligraf > istinomjer
fast food > brzogriz
karikatura > izoblika
bojler > grijovod
repriza > ponovak