Pretraga

Ovo su najbolje nove hrvatske riječi: Znate li što su šećerice, prestrujnik i bakroza?

A- A+

Gotovo 400 ljudi i ove je godine predložilo više od 500 novih, hrvatskih riječi. Nagrade za one najbolje dodjeljuje časopis Jezik u suradnji sa Zakladom’ Dr. Ivan Šreter’, a ovogodišnje najbolje riječi su šećerice, prestrujnik i bakroza. Znate li što znače?

hrvatski pravopis gramatika

Hrvatski pravopis i gramatika | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Prestrujnik, bakroza, šećerice. Upravo te riječi najbolje su nove riječi u Hrvatskoj. Radi se o nagradi koja se svake godine dodjeljuje za najbolje nove hrvatske riječi, a ovog vikenda dodijeljena je u Lipiku, piše Pakrački list.

Prijevodnici, obrubnik, otpadalište samo neki od prijedloga

Prestrujnik, autora Tomislava Meštrovića i Ognjena Ožegića, predstavlja adapter te je ta riječ pobjednica ovogodišnje nagrade. Šećerice, biljke od kojih se proizvodi šećer, riječ je koja je osvojila drugu nagradu, a osmislili su ju Leonard i Izabel Štrac. Treće mjesto pripalo je riječi bakroza, što predstavlja Wilsonovu bolest, a riječ su predložili Marko Bukna i Martina Pehar.

U užem krugu, od ponuđenih 538 riječi, bilo je njih 15. Tako su se predlagali dimodojavnik za detektor dima, izazor za retrovizor, javnozborstvo za PR, a krugotok za kružni tok. Tu su bili i obrubnik za lajsnu, odricajnica za disclaimer, otpadalište za odlagalište otpada, pridatak za plug in, prijevodnici za titlove, prikaznik za displej, zaključaj za lockdown i znojilište za saunu.

Izdvojeni članak
deklinacija trešnjevka

Je li pravilno pisati ‘na Trešnjevki’ ili ‘na Trešnjevci’? Evo što o deklinaciji naziva tog kvarta kaže pravopis

Novčane nagrade za najbolje

Za najbolje riječi koje bogate hrvatski jezik autori su dobili i novčane nagrade. Prva nagrada iznosila je 600 eura, druga 400 eura, a treća 200 eura. Osim toga, dobili su i kipiće koji prikazuju Ivana Šretera, u izradi akademskog kipara Tonka Fabrisa. U povjerenstvu časopisa Jezik koje je biralo najbolje riječi bili su Sanda Ham, Igor Čatić, Zvonimir Jakobović, Hrvoje Hitrec, Marko Kovačić, Nataša Bašić, Mario Grčević, Dubravka Smajić, Mile Mamić i Ljubica Josić.

U tijeku je Mjesec hrvatskog jezika u kojem portal srednja.hr posebnu pozornost pridaje važnosti hrvatskog jezika. Tako je u našem podcastu nedavno gostovao Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Kazao je da ga tuđice i žargoni koji mladi koriste ne brinu jer je hrvatski uvijek pronalazio zanimljive riječi iz stranog jezika. Smatra i kako treba povećati satnicu Hrvatskoga u školama s većim udjelom pisanog i usmenog izražavanja, pa tako i čitanja.

Također, Stella, Duje i ja, štokavka, čakavac i kajkavac, odlučili smo međusobno provjeriti znanja riječi iz dijalekata. Tako smo u prvoj epizodi ovog kratkog serijala pogađali dalmatinske izraze, u drugom one štokavske, a uskoro vas očekuje i pogađanje kajkavskih riječi. Kako smo se u tome snašli možete pogledati i na našem TikToku.

@srednja_hr Jeste li sve pogodili? Više pročitajte na linku u opisu profila 👆 #srednjahr #foryoupage #narjecja #dijalekt #hrvatski #zagorac #slavonac #dalmatinac ♬ original sound – srednja_hr

hrvatski pravopis gramatika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap