Pretraga

Tinejdžer koji je volio igrati igrice postaje svetac: Zovu ga ‘Božji influencer’

A- A+

Carlo Acutis, poznatiji kao ‘Božji influencer’, postaje prvi milenijalac koji će u Rimokatoličkoj crkvi biti prepoznat kao svetac. Datum kada će se to dogoditi još nije objavljen, ali će to vjerojatno biti tijekom Jubileja 2025. godine, događaja kojeg Crkva slavi svakih 25 godina.

Carlo Acutis. Screenshot: YouTube

Carlo Acutis, 15-godišnjak koji je 2006. umro od leukemije, postat će prvi milenijalac koji će u Rimokatoličkoj crkvi biti prepoznat kao svetac. Kako prenosi Vatican News, kardinalski zbor sastao se s papom Franjom u vatikanskoj Apostolskoj palači na redovnom javnom konzistoriju, gdje su glasovali za odobrenje kanonizacije Carla Acutisa.

Datum kada će Carlo biti priznat kao svetac tek treba biti objavljen, ali Vatican News doznaje da će se to vjerojatno dogoditi tijekom Jubileja 2025. godine, događaja kojeg Katolička crkva slavi svakih 25 godina. Jubilarna godina započet će otvaranjem Svetih vrata Bazilike svetog Petra 24. prosinca 2024., a završit će u crkvama diljem svijeta 28. prosinca 2025. godine.

Izdvojeni članak

Katolička crkva dobila prvog blaženika koji je imao Fejs i igrao PlayStation

Inače, Carlo je za života pomagao župama da izrade internetske stranice te kreirao internetsku izložbu o vjerskim čudima iz cijelog svijeta. Svakoga je dana išao na misu, noću je obilazio beskućnike, a džeparac je davao katoličkim dobrotvornim organizacijama. Budući da se njime znatno koristio u širenju vjere, Carlo je u nekim katoličkim krugovima postao poznat kao (neformalni) zaštitnik interneta, a mnogi ga obožavatelji nazivaju ‘Božji influencer’.

Tijelo pokojnog Carla trenutno leži izloženo u otvorenoj grobnici u Asizu u Italiji. Odjeven je u plave traperice i crne Nike tenisice što mu je, navodno, bila jedna od omiljenih modnih kombinacija. Carlo je proglašen blaženim u listopadu 2020. godine, o čemu smo također izvijestili.