Pretraga

Sveti Nikola posjetio zagrebačke učenike, ali i studente u menzi: Evo zašto baš on ostavlja poklone i tko je Krampus

A- A+

Danas, 6. prosinca obilježava se blagdan svetog Nikole, a mnoga su djeca (i oni malo odrasliji) sinoć na svojim prozorima ostavila ulaštene čizmice u nadi da će im sveti Nikola u njima ostaviti poklon. Naravno, poklone djeca dobivaju ako su bila dobra i ako su lijepo ulaštila svoje čizmice, a ako su nekada ipak bili zločesti, uz poklon ih je dočekala i šiba koju im je ostavio Krampus. Ovakva tradicija traje već stoljećima i sasvim je očito da je sveti Nikola puno voljeniji nego Krampus. No, jeste li se ikada zapitali tko je zapravo bio ovaj svetac, zašto baš on djeci ostavlja poklone te tko je uopće Krampus?

Sveti Nikola

Sveti Nikola u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi te u menzi u Rijeci | foto: OIGŠ, SC Rijeka, Facebook

Još od trećeg stoljeća, djeca diljem svijeta u noći s 5. na 6. prosinca, na svojim prozorima ostavljaju ulaštene čizmice kako bi im sveti Nikola ostavio poklone koje su zaslužili time što su, tijekom godine, bili dobri. Upravo zato što je bio tako dobar prema djeci, sveti Nikola smatra se upravo njihovim zaštitnikom. Ono što se zna o ovom svetcu je to da je rođen u trećem stoljeću u gradu Patari u Maloj Aziji, a od svojih je roditelja, koji su preminuli vrlo rano, naslijedio veliko bogatsvo.

Siromasima i djeci je uvijek ostavljao poklone

No, Nikola svoje nasljedstvo nije želio potrošiti samo na sebe već ga je namijenio onima kojima je najpotrebnije. Jedno od njegovih najvećih dobročinstava bilo je ono zbog čega se vjeruje da je nastala tradicija ostavljanja čizmica na prozoru. Naime, prema vjerovanju, u njegovom je susjedstvu živio čovjek koji je ostao bez cijelog svog imetka, ali je imao tri lijepe kćeri, a s obzirom na to da nije imao novca za njihovu udaju, odlučio je trgovati njihovom ljepotom.

Djevojke su zbog toga postajale očajne i molile su za spas svog dostojanstva, a Nikola je za to nekako saznao pa je odlučio nekoliko zlatnika zamotati u krpu i navečer ih ubaciti kroz prozor njihove kuće. Ti su zlatnici upali u čizmu jedne od djevojaka, a otac je shvatio da sada ima dovoljno novca da upravo nju uda. Istu stvar je Nikola napravio i za druge dvije sestre koje su napokon mogle biti sretne. Iako Nikola nije želio da se zna da je upravo on taj koji je napravio ovo dobro djelo, netko od mještana ga je vidio dok je ubacivao zlatnike kroz prozor i to je razglasio po cijelom selu.

Izdvojeni članak

Je li pravilno pisati Sveti Nikola ili sveti Nikola? Evo što kažu naši pravopisi

Uz svetog Nikolu se veže i Krampus koji je kažnjavao djecu

S obzirom na to da je, u njegovom mjestu, bilo puno siromašnih obitelji kojima je trebala pomoć, Nikola je ubrzo postao i njihov dobročinitelj i, naravno, svojim je djelima najviše razveseljavao djecu kojoj je ostavljao igračke, voće, bombone i slično. Nikola je kasnije proglašen i svetcem.

Nekoliko stoljeća kasnije, uz svetog Nikolu, počeo se vezivati i lik Krampusa koji djecu kažnjava zato što su bila zločesta i to na način da im u čizmici, koja je namijenjena za poklone svetog Nikole, ostavi šibu, a nekima čak i ugljen. Krampus potječe germanske poganske tradicije, a opisan je kao zvijer prekrivena crnim dlakama, s rogovima koji sa sobom nosi lance i zvona i zapravo podsjeća na vraga.

Osim što je razočaravo djecu kojoj, za razliku od svetog Nikole, nije ostavio nikakav poklon, bio je poznat i po tome što ih je tukao te odvodio u podzemlje jer nisu bila dobra. Također, smatra se da je on sin nordijske božice Hele koja je, zapravo, božica smrti.

Sveti Nikola posjetio je i dobre učenike i studente

Iako se vjeruje da sveti Nikola poklone donosi samo maloj djeci, on je svima pokazao da su u krivu pa je posjetio i studente i osoblje u menzi u Rijeci te ih darivao slatkim poklonima. Također, svojim dolaskom je obradovao i učenike i djelatnike Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu. Čini se da su učenici i studenti bili jako dobri i vrijedni jer Krampusa nije bilo niti na vidiku.