Pretraga

Katolička crkva dobila prvog blaženika koji je imao Fejs i igrao PlayStation

A- A+

Carlo Acutis je u mnogočemu bio tipičan tinejdžer. Obožavao je svoj PlayStation i snimao videozapise svojih pasa. Favorizirao je Nikes i traperice, a imao je mobitel i pisao mejlove. S 15 je umro od leukemije, a papa Franjo u subotu ga je proglasio blaženim. Mogao bi postati i svetac.

Carlova slika na beatifikaciji | foto: Instagram

Katolička je crkva dobila prvog blaženika koji je imao Facebook profil.

Carlo Acutis, kojeg bismo mogli nazvati blaženikom u trapericama, beatificiran je u subotu. Blaženim ga je u talijanskom Asizu proglasio papa Franjo.

Za života je Carlo pomagao župama da izrade internetske stranice te kreirao internetsku izložbu o vjerskim čudima iz cijelog svijeta. Noću obilazio beskućnike, a džeparac je davao katoličkim dobrotvornim organizacijama. Svaki je dan išao na mise.

S 15 je godina, 2006. umro od leukemije. Sada je na putu da postane prvi milenijalac koji će u Rimokatoličkoj crkvi biti prepoznat kao svetac.

‘Infulencer za Boga’

Budući da se njime znatno koristio u širenju vjere, Carlo je u nekim katoličkim krugovima postao poznat kao (neformalni) zaštitnik interneta.

– Carlo je bio svijetli odgovor na tamnu stranu mreže, rekla je njegova majka, dodajući da su ga neki obožavatelji nazivali ‘influencerom za Boga’, piše New York Times.

A kako put do beatifikacije (proglašenja blaženim), a posebno kanonizacije (proglašenja svetim) nije lak, tako je nakon njegove smrti, Asiška biskupija, na čijem je području njegova obitelj imala drugi dom, kopala po njegovim e-mailovima i povijesti pretraživanja računala. Intervjuirali su i svjedoke s kojima je komunicirao.

Otkopali mu tijelo: nosio je traperice i Nike tenisice

No sve to Crkvi nije bilo dosta. Jer, da bi postao blaženik (pa onda i svet), ako nisi umro mučeničkom smrću, trebaju ti čuda.

Carlova majka rekla je da su joj ljudi iz cijelog svijeta govorili o medicinskim čudima, uključujući i izlječenja od neplodnosti i raka, koja su se dogodila nakon što su se molili njezinu sinu.

U veljači je papa Franjo Carlu pripisao neobjašnjivo ozdravljenje dječaka s bolesnom gušteračom nakon što je dijete došlo u kontakt s jednom od Carlovih košulja.

Da bi postao svet, blaženom Carlu su potrebna još barem dva čuda. Naime, Katolička crkva zahtijeva kao minimum da se dokažu dva čuda koja su se dogodila nakon kandidatovog proglašenja za blaženu osobu. No proces kanonizacije zna trajati i stoljećima.

Carlovo tijelo, odjeveno u njegove omiljene traperice i Nike tenisice, ekshumirano je ovog mjeseca i prikazano kao dio postupka beatifikacije.

Srce su mu izvadili i drže ga u zlanom relikvijaru.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Carlo Acutis (@carloacutis)

POGLEDAJTE POSTUPAK BEATIFIKACIJE:

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Carlo Acutis (@carloacutis)

Blaženikovi štovatelji otvorili su i službenu web-stranicu te Instagram profil.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap