Pretraga

Tjelovježbom protiv ispitne depresije

A- A+

Sredina veljače je vjerojatno najkritičnije razdoblje godine svakog studenta. Osim što je ružno vrijeme, zima traje već deset godina, novčanici se i dalje nisu oporavili od božićnih praznika, Valentinovo nas podsjeća da smo i ove godine sami, i povrh svega toga, vrhunac je ispitnih rokova.

Foto: Unsplash

Ljudi padnu u depresiju i zbog puno manjih stvari, a kamoli ne kada sve što može, pođe po krivu. I da, zaboravili smo na činjenicu da je gripa na vrhuncu i izazov dana je ne razboljeti se, što je zaista teško uz praktički nepostojeći imunitet zahvaljujući stresu.

Izdvojeni članak

Profesor KIF-a: Petominutno vježbanje tijekom nastave poboljšava koncentraciju učenika

Veljača je najgori mjesec, barem dok ne završite sa svim ispitima i imate ona tri dana odmora do početka novog semestra. No, tih par dana su vjerojatno najljepši ikada – napokon se možete naspavati, nema nikakvih obaveza na faksu, a niste ni na sezoni pa da morate raditi. San snova.

Ipak, do tih dana mira treba nekako i preživjeti, a kako? Neki se dave u hrani, drugi se okreću alkoholu, a treći jednostavno izbjegavaju sve moguće obaveze, sve dok ne postane prekasno. Ne želimo sada zvučati prenadobudno, ali postoji još jedna stvar koja pomaže u održavanju pozitivnog raspoloženja, a istovremeno nije štetna za zdravlje. Naravno, radi se o vježbanju…

Realni smo

Vjerojatno ste sada jako blizu tome da izađete iz članka (ako već niste), no nemojte. Nećemo vam pisati kako morate dnevno trčati sat vremena po kvartu, učlaniti se u teretanu ili odustati od slatkiša. Želimo biti realni, pa ćemo samo dati prijedlog nekolicine vježbi koje možete raditi u pauzama od učenja, a koje će vam pomoći da se malo razbudite.

Vježbanje potiče lučenje hormona sreće, pa ćete se sigurno osjećati bolje nakon što budete vježbali (bez obzira na vremensko trajanje ili težinu vježbi) nego što ćete se osjećati nakon što umjesto učenja si upalite sat vremena (čitaj: tri sata) serije koju trenutno gledate i pojedete kutiju keksa.

Postoje vježbe koje su zahtjevne, no ove to sigurno nisu, a ako vam neke i jesu prezahtjevne, jednostavno ih preskočite. Ali uvijek prvo probajte, mogli biste se iznenaditi…

Plesanje

Krećemo zaista lagano, pa je plesanje prvo na popisu. Kada više ne možete, jednostavno si upalite omiljenu pjesmu na maksimum i rasplešite se. Idealno bi bilo da imate neko ogledalo u kojem se možete gledati dok se glupirate. Dokazano (čitaj: autorica teksta probala) pomaže u borbi protiv depresije zvane učenje po cijeli dan.

Preskakanje vijače

Plesanje je možda najlakše, ali preskakanje vijače je daleko najteže. Djeluje blesavo, s obzirom na to da smo kao djeca često preskakali vijaču, no ustvari se rad o intenzivnoj vježbi koja aktivira valjda sve moguće mišiće ikada te je najbolji kardio.

Ovome se okrenite u teškim trenucima, kada ste recimo blizu tome da zaspete ili počnete plakati. Ovo će vas definitivno natjerati da zaboravite na sve osim na disanje…

Jumping jacks

Još jedna vježba koja nije preteška za izvođenje, a vrlo je praktična. Za razliku od prijašnje dvije, ovo možete izvoditi bilo gdje. U sobi kraj stola, u kuhinji, u kupaonici… Gdje god poželite i gdje god možete.

Slično i vijači, radi se o prvenstveno kardio vježbi, tako da će vas cijelo iskustvo dobro protresti! Za početak nemojte raditi više od 30-ak komada u setu, inače ćete odustati nakon prvog seta… A to nije poanta.

Šetnja

Kao posljednju stvar vam predlažemo šetnju. Nije najpraktičnije, pogotovo u zimskim danima kada je vrijeme prevrtljivo, no dok još traje ovo ‘proljeće’, iskoristite ga. Ako ćete si uzeti sat vremena pauze, iskoristite barem dio na šetnju. Kada se vraćate doma s ispita, prošetajte dvije stanice više nego što biste trebali.

Doći ćete do svježeg zraka (koliko-toliko), a i malo ćete pokrenuti mišiće, koji su nakon silnog sjedenja za stolom vjerojatno zaboravili da postoje…