Pretraga

Toni Milun u srednjoj je iz matematike imao – trojku! ‘Ukupni prosjek mi je uvijek bio između 3,5 i 4,0’

A- A+

‘Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba’, govorili bi naši roditelji, bake i djedovi. Nekome je škola bila tlaka, a neki od nas bi se drage volje vratili u svoj razred i sve ponovno proživjeli. Upravo smo to odlučili napraviti s našim poznatim osobama iz svijeta obrazovanja, medija i politike – vratili smo ih u srednju školu. Prvi ‘celebrity’ u našem serijalu najpopularnija je osoba među učenicima, posebice onima kojima ne ide matematika – Toni Milun koji nam je u intervjuu otkrio kako je i on sam u srednjoj iz matematike imao – trojku!

Toni Milun na maturalnoj večeri i u razredu, Foto: Toni Milun, privatna arhiva

Zaboravite onu floskulu ‘I Einstein je pao matematiku’, od sada roditeljima možete govoriti – ‘I Toni Milun je imao trojku iz matematike!’. On sam nam je to otkrio u prvom intervjuu našeg serijala ‘Povratak u srednju‘ gdje smo odlučili poznate osobe iz obrazovanja, medija i politike vratiti u srednjoškolske dane.

‘Nisam volio Zemljopis. Nisam mogao zapamtiti koliko je krava ili bakra imala pojedina država’

Toni Milun prva je osoba koju smo bacili u naš obrazovni vremeplov i pitali ga – kako mu je bilo u srednjoj školi?

– Ne sjećam se prvog dana srednje škole, ali cijelu prvu godinu sam bio dosta zbunjen. Najviše sam volio matematiku i informatiku, oba predmeta su bila vrlo logična i jednostavna. Nisam volio Zemljopis – tada nije bila Geografija. Nisam mogao zapamtiti koliko je krava ili bakra imala pojedina država, priča nam Toni.

U prvom srednje na polugodištu je imao trojku iz Matematike, a do kraja godine jedva je dogurao do četvorke

Pohađao je MIOC (Matematičko informatički obrazovni centar) u Splitu što je još od osnovne škole želio upisati. Iako danas pomaže tisućama učenika što osnovne, a što srednje škole da savladaju gradivo matematike, Toni Milun nam je otkrio da čak ni on nije uvijek imao peticu iz tog predmeta.

– Prosjek mi je kroz srednju školu bio između 3,5 i 4,0. U prvom srednje na polugodištu sam imao trojku iz Matematike, a do kraja godine sam jedva dogurao do zaključene vrlo dobar. Moja profesorica Ivana Milanović bila je dosta zahtjevna. Tražila je puno i trebala mi je cijela godina da se naviknem na tako visok nivo. Kad sam u drugom srednje dobio prvu peticu do kraja srednje škole dobivao sam samo petice. Zbog Ivane Milanović sam postao profesor matematike, ispričao nam je Toni.

Izdvojeni članak
Hrvatska rukometna reprezentacija 2021.

[Obrazovni karton] Od matematičara s PMF-a do strojara: Evo koje su škole i fakseve završili rukometaši

Nije pročitao sve lektire niti je radio šalabahtere

Kao i svaki učenik kojega više zanimaju brojevi, a manje slova, Toni nije volio čitati lektire.

– Nisam pročitao sve lektire i nije me zanimala do negdje sredine srednje škole. Tada sam počeo čitati i ono što sam propustio i shvatio koliko su neke knjige dobre. I dalje sam čitao kampanjski, ali sjećam se da sam npr. Mirisi, zlato i tamjan Slobodana Novaka pročitao nakon što smo je obradili i bila mi je odlična, iskreno govori Milun.

Na ispitima je, kaže, rijetko kada prepisivao.

– Nikad nisam radio šalabahtere. Dok napravim šalabahter već sam naučio gradivo. Ako bih iz bilježnice ili knjige uspio prepisati – to bi bilo to. Ali zaista vrlo rijetko, navodi Toni.

‘Znali smo nositi kuhani ručak u školu, lonce, tanjure i jeli grah i slična variva’

S profesorima se, kaže, dobro slagao, a društvo u razredu je bilo složno.

– Bilo je puno dogodovština u razredu, neke ne smijem javno reći. Ali evo, na primjer, znali smo nositi kuhani ručak u školu, lonce, tanjure i jeli grah i slična variva. Na slici jedemo juhu i jaja, ispričao nam je Toni Milun koji nam je poslao i neke fotografije iz svojih srednjoškolskih dana.

Toni Milun i ručak u razredu, Foto: Toni Milun | Privatna arhiva

Dodao je i kako nije imao neki poseban stil u srednjoj osim što je volio nositi šarene košulje koje su se tada nosile.

– Nije bilo mobitela, ni društvenih mreža pa bismo navečer išli na Rivu i družili se. Riva je bila puna mladih i bilo je prilično veselo. Možda je to malo dosadno iz današnje perspektive, ali tada je to bilo cool. U srednjoj sam vidio sam kako izgleda tuđe pijanstvo i sve što uz to ide: povraćanje, padanja i slično pa mi se nije svidjelo. Tek u studentskim danima sam doživio svoje prvo pijanstvo i sve što uz to ide, rekao je Toni.

U srednjoj mu je bilo lijepo, ali ipak se ne bi volio vratiti natrag

Danas Toni Milun radi na Visokom učilištu Algebra kao viši predavač Matematike i Statistike, a upitali smo ga i bi li se volio vratiti u srednjoškolske dane.

– Bilo je to lijepo iskustvo, volio sam ići u školu, puno smijeha i zabave. Ali ne bih ponovo – sad mi je ljepše, zaključuje Toni.

Osim što radi na učilištu i na internetu pomaže generacijama učenika u učenju matematike, Toni trenutno priprema i ‘Konferenciju financijske pismenosti Toni Milun’ koja će biti održana 15. rujna u Zagrebu u prostorijama Laube i Algebre što je, poručuje, izuzetno zanimljivo i korisno za studente.

– Imat ćemo radionicu za poduzetne studente koje želimo naučiti kako pokrenuti i voditi zdravo vlastiti biznis prije nego naprave skupe pogreške. Jednoj se bivšoj studentici dogodilo da je otvorila obrt i tek onda počela tražiti prve klijente. I našla ih je nakon dva mjeseca, ali dok su oni krenuli sa suradnjom i platili prvi račun ona je već bila 10.000 kn dužna poreznoj upravi za doprinose. Saznala je kad joj je poštar donio opomenu pred ovrhu! Bila je u šoku jer je njoj njezina knjigovotkinja rekla da će prve doprinose početi plaćati tek kad krene zarađivati. Naravno, to uopće nije istina. E, da se to ne bi događalo današnjim studentima – na konferenciji ćemo imati ovakvu radionicu. Vodit će je odlična Veronika Galić u koju imam potpuno povjerenje i koja stvarno sa srcem priprema sva svoja predavanja i radionice, rekao je Toni, a ulaznice za njegovu konferenciju studenti mogu dobiti po puno povoljnijoj cijeni nabaviti na entrio.hr.

Za kraj našeg serijala ‘Povratak u srednju’ odlučili smo pitati svakoga da opiše sebe kao srednjoškolca u tri ili više riječi. Toni Milun je tako sebe opisao kao: buntovan i istjerivač pravde.