Pretraga

Ne razumijete eksponencijalnu funkciju? Objasnio ju je Toni Milun uz psovke Taylor Swift

A- A+

Toni Milun objavio je na LinkedInu da mu je nedavno iskočio podatak o broju psovki koje Taylor Swift izgovara u svojim albumima. Kroz malu analizu, ubrzo je shvatio da je to školski primjer za eksponencijalnu funkciju.

Screenshot: YouTube

Toni Milun i inače je poznat po svojim objašnjenjima koje uveliko pomažu učenicima i studentima koji se suočavaju s matematičkim problemima, a ovoga je puta odlučio objasniti eksponencijalnu funkciju. Budući da se bolje pamti ako se u proces učenja i objašnjavanja doda nešto iz stvarnog svijeta, Milun je odlučio posegnuti za – psovkama Taylor Swift.

Naime, Milun je objavio da mu je nedavno na LinkedInu iskočio podatak o broju psovki koje popularna američka pjevačica izgovara na svojim albumima. Tako je, primjerice, na prvom albumu izgovorila jednu psovku, na petom albumu tri, na osmom 10, a na Midnightsu čak 37 psovki.

Izdvojeni članak

Odvjetnici Taylor Swift prijete studentu: ‘Iako je ovo možda igra za tebe…’

Milun je odmah uvidio da bi to mogao biti sjajan primjer eksponencijalne funkcije te je napravio formulu koja će izračunati koliko broj psovki raste u prosjeku po jednom albumu.

– Formula glasi f(x) = 1,1008 *e^(0,5579x). Reprezentativnost R^2 = 0,9863 je izvrsna (blizu 1), što znači da jednadžba vrlo dobro predstavlja stvarne podatke. Kad se izračuna e^0,5579 dobije se 1,747 što znači da broj psovki raste u prosjeku za 74,7 posto po albumu. Ako ovako nastavi na sljedećem možemo očekivati 55 psovki, zaključio je Milun.