Pretraga

U zagrebačkoj školi grade vjetrenjaču kako bi uštedjeli na računima za struju

A- A+

Zagrebačka Elektrostrojarska obrtnička škola do prosinca će izgraditi vjetroelektranu, s kojom će napajati kabinet u kojem učenici imaju priliku učiti o obnovljivim izvorima energije. Dugoročni plan ‘Selske’ je s obnovljivim uređajima napajati cijelu zgradu pa će na krov ugraditi i fotoćelije.

foto: screenshot| www.youtube.com

Projekt za izgradnju vjetrenjače prošao je natječaj već i prošlu školsku godinu, ali im je za realizaciju nedostajalo 15.000 kuna. Ovaj puta taj će im dio pokriti Grad Zagreb pa će ‘Selska’ u prosincu dobiti vjetrenjaču, pomoću koje će električnom energijom opskrbljivati svoj kabinet za praktičnu nastavu, objavio je Večernji list.

Izdvojeni članak

Zadarska škola otvorila prvu solarnu punionicu električnih automobila u Hrvatskoj

Vjetroagregat će se nalaziti na sedam metara visokom stupu

– Prijavili smo se i lani na natječaj i prošli, no nismo imali preostalih 15 tisuća kuna pa smo vratili vaučer. Ove godine očekujemo potporu s još jednog natječaja i do prosinca će u dvorištu biti izgrađen vjetroagregat koji će se nalaziti na sedam metara visokom stupu, rekao je profesor Čolig.

Osim zbog uštede, vjetrenjača je važna i za učenike, koji će dobiti priliku naučiti kako se vjetroelektrana spaja te kako radi.

Izdvojeni članak

Zagrebački studenti uz hibridni bicikl žele razviti i mrežu punionica diljem Zagreba

Školi je u planu ugraditi i fotoćelije

– Sada imamo priliku vidjeti kako funkcionira fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije koji je instaliran na zidu škole pa u kabinetu tom energijom punimo baterije. Drago nam je da škola ulaže u nove uređaje kako bismo teorijsko znanje mogli odmah i probati izvesti, rekli su za Večernji list učenici ‘Selske’.

Osim vjetrenjače, školi je u planu na krov ugraditi i fotoćelije, kojima bi proizvodili dovoljno energije za cijelu zgradu. Kabinet za praktičnu nastavu već koristi sunčevu energiju, a srednjoškolci se u njemu, preko projekcije pametne kuće, uče digitalnom umrežavanju grijanja, podizanja zavjesa i sličnim mehanizmima koji pridonose uštedi.