Pretraga

Učenici nam ispričali svoja iskustva s ljetnih poslova: ‘Dala sam otkaz nakon dva dana’

Osim studenata, za vrijeme svog obrazovanja, često rade i srednjoškolci. Za razliku od studenata, učenici smiju raditi samo tijekom zimskih, proljetnih i ljetnih praznika. S obzirom na to da ljetni praznici traju najduže, mnoštvo učenika odlučuje se na rad upravo tada. O iskustvima s radom tijekom proteklog ljeta, razgovarali smo s troje srednjoškolaca koji su s nama podijelili svoje dojmove.

Konobarica koja nosi koktele

Rad tijekom ljeta | foto: Canva

Ljetni praznici idealno su razdoblje za rad i dodatnu zaradu studenata, ali i učenika koji žele podebljati svoj budžet. Kao i uvijek, iskustva s rada tijekom ljetne sezone su razna pa smo troje srednjoškolaca pitali kako je prošlo njihovo radno ljeto. Kakva su njihova iskustva s poslodavcima, je li im se svidio posao, kolika im je bila satnica, jesu li zadovoljni ukupnom zaradom te što misle o regulaciji minimalne satnice za učenički rad, ispričalo nam je troje srednjoškolaca. Učenici su željeli ostati anonimni pa smo im, za potrebe članka, dali imena Lara, Filip i Lea.

‘Radila sam bez slobodnog dana, ali bih sve ponovila’

Lara nam je ispričala da je radila u prometnoj jedinici mladeži u Splitu od 1. kolovoza do 3. rujna. Njen zadatak na poslu bio je pomoć u iskrcavanju automobila s trajekta koji pristižu u trajektnu luku i njihovo usmjeravanje kako bi se izbjegle gužve. Također, turistima je davala razne informacije vezane uz ukrcaje i slično. Lara je u tih, nešto više od mjesec dana, radila bez slobodnog dana uključujući i vikende, ali kaže kako joj to nije bilo naporno i da bi opet sve ponovila.

– Posao uopće nije bio težak, a i ekipa je bila odlična i baš sam bila zadovoljna. Rado bi sve ponovila, govori nam Lara.

Kada je riječ o satnici koju je imala, Lara nam govori kako je ona iznosila 4,38 eura za radni dan te 6,57 za rad nedjeljom i praznicima. Rekla je i da je zadovoljna brzinom isplate učeničkog servisa jer joj je plaća na račun sjela 21. rujna, a s radom je, kao što je ranije navedeno, prestala 3. rujna.

Filip je radio u jednoj ICT tvrtki u odjelu za usluge podrške i radio je od lipnja do srpnja. No, za razliku od Lare, Filip nije radio vikendima niti praznicima, a njegova satnica iznosila je 4 eura. Baš kao i Lara, Filip nam govori kako je bio zadovoljan svojim poslom jer neke kolege znao od ranije pa je samim time i atmosfera na poslu bila odlična.

Izdvojeni članak
vrtlarenje

Ljeti nije radila preko učeničkog servisa, već je pomagala svojima na selu: ‘To je bio posao za džabe’

‘Dala sam otkaz nakon dva dana’

Učenica Lea, s druge strane, jednim svojim poslom nije bila zadovoljna te se nakon nekoliko dana vratila kući i počela raditi na drugom poslu. Naime, 18-godišnja Lea iz Vrbovca nam je ispričala kako je, početkom ljetne sezone, s prijateljicom otišla raditi u jedan lanac hotela u Istri, ali da joj se nije svidio način rada te odnos nadređenih prema radnicima. Također, nije baš bila zadovoljna niti satnicom.

– Radila sam na poziciji servirke gdje sam postavljala i raspremala stolove što, samo po sebi, nije bilo zahtjevno, ali je meni osobno bilo prilično monotono. Radila sam samo dva dana, od čega jedan dan ukupno 10 sati u dvije smjene i jedan dan osam sati, također u dvije smjene. Smjene su bile od 6 ili 7 sati ujutro do 12 i od 17 ili 18 sati pa do 22 sata, govori nam Lea.

Leina satnica iznosila je 4,20 eura, ali je rekla kako joj dva sata prekovremenog rada koje je odradila prvi dan, nisu bili plaćeni. Također, nije dobila niti uvećanje za noćni rad s obzirom na to da je ostajala raditi nakon 20 sati.

– Smještaj  smo mi morali platiti unaprijed pa su nam ti novci bili vraćeni na plaći. S obzirom na to da smo prijateljica i ja otišle kući nakon nekoliko dana, pokušali su nas zeznuti i nisu nam željeli isplatiti sve sate koje smo odradili, ali sam se ja zauzela za nas, ispričala nam je.

Dodala je i kako ne može reći da su nadređeni bili bezobrazni, ali da se itekako osjetilo da su ‘fejk’ i da nisu iskreni prema radnicima. Također, ispričala je i kako nju i njenu prijateljicu nitko nije dočekao kada su došle raditi već su ih radnici ostavili da se same snalaze u velikom kompleksu.

– Kada smo vidjele da nema šefice, nazvala sam ju, ali ona nam je rekla da još nije niti došla na posao. Također, kada smo druge zaposlenike pitale za pomoć, nitko nam nije želio pomoći i uputiti nas, požalila se Lea.

Izdvojeni članak
podcast studentski poslovi - Duje, Ramona i Hrvoje u studiju sa smeđim stolom, crnom pozadinom i lampom

Radite preko učeničkog ili student servisa? Naši novinari prisjetili se svojih poslova i imaju nekoliko savjeta

‘Na novom poslu su svi strogo poštovali pravila’

Nakon ovog iskustva, Lea se vratila kući i zaposlila se u jednom lancu brze prehrane u Zagrebu gdje su ju zaposlili samo zato što je i ranije radila tamo pa su znali da ima iskustva. Tamo je radila od sredine srpnja do kraja kolovoza i bila je zadovoljna pozicijama na kojima je radila te satnicom koja je iznosila 4,50 eura i uvećanja za noćni rad te rad nedjeljom i praznicima.

– Tamo se pravila strogo poštuju i to mi se sviđa, a s obzirom na to da sam radila puno noćnih za koje sam dobila uvećanja, zadovoljna sam i zaradom.

Kada je riječ o isplati plaće, Lea se požalila na učenički servis preko kojeg je radila jer je, iako je poslodavac plaću uplatio 1. u mjesecu, isplata učeničkog servisa bila je tek pred kraj mjeseca.

‘Minimalna učenička satnica bi trebala biti kao studentska’

S obzirom na to da minimalna učenička satnica nije propisana kao što je to slučaj sa studentskom satnicom, učenike i dva učenička servisa smo pitali smatraju li uopće da je potrebno da minimalna učenička satnica bude regulirana i kolika bi ona trebala biti. Tek postoje najave da će ona biti regulirana u sklopu dopuna Pravilnika o obavljanju djelatnosti u svezi sa zapošljavanjem.

I Filip i Lara smatraju da bi minimalna učenička satnica trebala biti između 5 i 6 eura te da bi minimalna učenička satnica trebala biti točno određena i regulirana kao i studentska satnica. S time se slaže i Lea koja smatra da je, s obzirom na cijene, satnica za koju učenici uglavnom rade – prilično niska.

Baš kao ovi učenici, iz učeničkog servisa Pomorske škole u Splitu te iz učeničkog servisa Tehničke škole u Zagrebu se slažu da bi minimalna učenička satnica trebala biti točno određena te da bi trebala biti jednaka studentskoj satnici ili umanjena za najviše deset posto. Podsjećamo, minimalna studentska satnica za ovu godinu iznosi 4,38 eura i regulira se prema bruto iznosu minimalne plaće u Hrvatskoj.

Iz učeničkog servisa Pomorske škole u Splitu su nam rekli kako je prosječna minimalna satnica za učenike protekle sezone iznosila 5,46 eura, a da je najmanja satnica iznosila 3,30 eura i tu je satnicu, kao minimalnu, uvjetovao sam servis. Ovaj iznos satnice isplaćivalo je samo četiri posto poslodavaca. Iz ovog servisa su nam rekli i kako su njihovi učenici, u prosjeku, zaradili 596,45 eura tijekom protekle sezone.