Pretraga

Učenici u dva velika grada mogu besplatno gledati dokumentarce o zaštiti okoliša: Evo o čemu je riječ

A- A+

Zagrebački i splitski učenici te njihovi nastavnici, besplatno mogu pogledati dokumentarce o zaštiti okoliša u sklopu projekta EU Youth Cinema: Green Deal. Uz to, otvorena je i besplatna streaming platforma gdje se može pogledati 25 klimatskih dokumentaraca.

U sklopu projekta EU Youth Cinema: Green Deal, školarcima i njihovim nastavnicima u Zagrebu i Splitu organizirane su besplatne projekcije dokumentaraca o zaštiti okoliša. Dok će zagrebački školarci moći gledati filmove u prosincu, splitski učenici već su posjetili Cineplexx i pogledali film ‘Klimatske promjene – Činjenice’.

Učenici su u filmu upoznali Sir Davida Attenborougha, koji ih je proveo kroz brojne znanstvene teorije vezane na klimatske promjene, moguće rješenja te brojne poteze koje svjetske vlade, industrije i institucije već poduzimaju kako bi spriječile daljnje zagrijavanje planete. Sve to potkrijepio je riječima – ‘Svatko od nas ima moć napraviti promjene i učintii ih sada’. 

Anja Posavec, profesorica talijanskog jezika i kulturne baština iz privatne srednje škole Wallner u Splitu, rekla je da na obrazovanju i ljubavi počiva ovaj svijet te da ga obrazovana djeca mogu promijeniti na bolje.

Izdvojeni članak

Mladi sve više pate od ‘klimatske anksioznosti’: Najbolja pomoć je da svoje talente iskoriste u tom smjeru

– Djeca su nešto naučila, puno toga već i znaju, ali o tome ne razmišljaju svaki dan. Ovo je nešto što treba ponavljati i ponavljati da se ne zaboravi. Sigurna sam da će ovi filmovi potaknuti djecu da učine neke ozbiljnije korake što se tiče smanjenja otpada, objašnjava Posavec.

Nakon filma održano je i predavanje na temu reciklaže i razvrstanja otpada, koje je održao gost predavač Mate Herceg, predsjednik Udruge za edukaciju građana UZEG iz Splita te stručni specijalist zaštite okoliša.

Na koncu je prikazan i još jedan film, ‘Tekstilna planina – skriveni teret našeg modnog otpada’, brazilskog redatelja Fellipe Lopesa. Tema filma su društveni i ekološki učinci prekomjerne potrošnje u modi s fokusom na to kako odjeća koju bacau Europljani završi na odlagalištima otpada i u vodama nekih afričkih zemalja.

Osim besplatnih projekcija, na streaming platformi www.euyc.green/hr može se besplatno pogledati svih 25 filmova koji su prikazivani u posljednje dvije godine u europskim gradovima, a koji su sudjelovali u projektu EU Youth Cinema: Green Deal.