Pretraga

Učiteljice produžuju život: Žene koje su podučavale žene obrazovanije su, uspješnije i žive duže

A- A+

Učenice kojima su predavale učiteljice bolje prolaze u životu. Istraživanje koje su proveli znanstvenici američkog Nacionalnog zavoda za ekonomska istraživanja pokazuje kako u uvjetima kada djevojčice nemaju druge uzore istog spola, učiteljice igraju značajnu ulogu u njihovom daljem uspjehu u životu. Ne samo da su uspješnije i više zarađuju, nego i žive duže ako su imale više ženskih uzora u učionici.

učiteljica nastavnica predavanje

Foto: Unsplash

Svi znamo koliko su dobri nastavnici važni i kako mogu znatno utjecati na djecu i njihov dalji životni put. Ali sudeći prema istraživanjima, čak i rod nastavnika utječe na uspjeh djece. Djevojčice koje su imale mnogo učiteljica su u situacijama kad nisu imale druge ženske uzore bile znatno uspješnije i više su napredovale u životu. Pokazalo je to istraživanje Nacionalnog zavoda za ekonomska istraživanja u SAD-u koje je proučavalo podatke o školovanju u ruralnim dijelovima Amerike tijekom 1930-ih i 1940-ih.

Važan utjecaj učiteljica

Istraživači su proučavali podatke dostupne iz Cenzusa i otkrili kako je važno da djevojčice imaju uzore istog spola, ali se utjecaj učiteljica vidi pod određenim uvjetima. Učiteljice su važnije kada djevojčice nemaju drugih pozitivnih uzora, primjerice u slabije razvijenim zemljama gdje se manje žena nalazi na visoko profesionalnim pozicijama ili u STEM područjima, gdje su žene u manjini.

U proučavanom razdoblju žene na visokim pozicijama su još uvijek bile vrlo rijetke, a vrlo mali broj njih je bio visokoobrazovan. Čak i kada su završile fakultete uglavnom su bile ograničene na privatnu sferu kuće, obitelji i odgoja djece. Iznimka su bile nastavnice, koje su imale dvostruku ulogu, kao nastavnice i pozitivni uzori djevojčicama koje nisu imale priliku vidjeti žene na visokim pozicijama.

Izdvojeni članak

Istraživanje pokazalo: Roditeljska pomoć oko domaće zadaće nema utjecaj na djetetov uspjeh u školi

Duži i uspješniji život

Djevojčice rođene između 1922. i 1933. razinom su obrazovanja i poslovnog uspjeha znatno nadmašile svoje majke, a upravo je ta generacija zaslužna i za brojna znanstvena, poslovna i politička dostignuća. Kod je primjetna važnost učiteljica u obrazovanju. One kojima su predavale učiteljice imale su bolje ocjene i bile su općenito uspješnije u kasnijem životu.

O važnosti učiteljica pokazuje to da žene koje su imale mnogo učiteljica imaju veće šanse za pohađanjem srednje škole i fakulteta. U starosti imaju veće mirovine, što pokazuje da su tijekom života imale i veća primanja te žive duže. Djevojčice koje su podučavale isključivo učiteljice, u usporedbi s onima koje su imale samo učitelje imaju osam posto veće šanse da će ići na fakultet, a životni vijek će im biti u prosjeku pola godine duži, pokazalo je istraživanje.