Pretraga

Umro je Dumbledore, legendarni profesor iz filmova o Harry Potteru

A- A+

Michael Gambon, glumac najpoznatiji po ulozi profesora Dumbledorea u filmovima o Harry Potteru, preminuo je u dobi od 82 godine. Umro je u bolnici nakon borbe s teškom upalom pluća. Karijeru su mu obilježile brojne velike kazališne i filmske uloge, iako nikada nije prošao formalnu obuku u školi dramskih umjetnosti.

Albus Dumbledore

Albus Dumbledore | screenshot: YouTube

Michael Gambon, čija izvanredna glumačka karijera obuhvaća brojne velike uloge, uključujući i onu profesora Albusa Dumbledorea u filmovima o Harry Potteru, preminuo je u dobi od 82 godine.

Preminuo je u bolnici nakon borbe s teškom upalom pluća

– S dubokom tugom obavještavamo o gubitku Sir Michaela Gambona. Voljeni suprug i otac, Michael je umro mirno u bolnici sa suprugom Anne i sinom Fergusom uz njegov krevet nakon borbe s upalom pluća. Michael je imao 82 godine. Molimo vas da poštujete našu privatnost u ovo bolno vrijeme i zahvaljujemo vam na porukama podrške i ljubavi, stoji u priopćenju kojeg je izdala Gambonova obitelj, prenosi The Guardian.

Nosio je titulu sir, počasni plemićki naslov u Ujedinjenom Kraljevstvu, a drugi veliki glumac, Ralph Richardson, nadjenuo mu je nadimak Veliki Gambon. Iako ga je šira javnost upoznala kroz filmske uloge, Gambon se posebno isticao u predstavama Pintera, Becketa i Ayckbourna.

Izdvojeni članak
harry potter

Prije 26 godina izašla je Harry Potter knjiga: Evo gdje su i kako danas izgledaju glumci iz filmova

Napustio je školu s 15 godina

Na filmskom platnu Gambon je postigao veliki uspjeh s umjetničkim filmom ‘Kuhar, lopov, njegova žena i njezin ljubavnik’ (1989) Petera Greenawaya, a zatim je preuzeo uloge u velikim filmovima poput filma ‘Sanjiva dolina’, ‘Probuđena savjest’ i ‘Gosford Park’. Profesora Albusa Dumbledorea u filmovima o Harry Potteru utjelovio je u trećem, četvrtom, perom, šestom, sedmom i osmom nastavku, a ulogu je preuzeo od Richarda Harrisa, nakon njegove smrti 2002. Posudio je svoj bogati glas mnogim filmovima, uključujući ulogu u oba filma o Paddingtonu kao ujak Pastuzo i naratora u filmu braće Coen ‘Hail, Caesar!’.

The Guardian je izdvojio i jednu zanimljivu crticu iz njegova života. Naime, Gambon je napustio školu s 15 godina i, za razliku od mnogih svojih suvremenika, nije prošao formalnu obuku u školi dramskih umjetnosti, već je stekao iskustvo nastupajući u amaterskim produkcijama.

Rođen je u Dublinu 1940. godine; otac mu se preselio u London i bio je rezervni policajac tijekom Drugog svjetskog rata. Gambon se je u Englesku preselio s majkom, već krajem rata. Kasnije su otišli živjeti u Kent, gdje je u dobi od 16 godina počeo naukovanje za mašinovođu u tvornici Vickers Armstrong. Počeo je raditi u amaterskom kazalištu kao graditelj scenografije, a zatim se našao na pozornici igrajući manje uloge u kazalištu Unity i kazalištu Tower u Londonu.