Pretraga

Upoznajte jedinu knjižnicu u Hrvatskoj opremljenu s 3D printerom

A- A+

Printanje nam samo po sebi više nije zanimljiva tema, radimo to svakodnevno, ali 3D printanje velika je novost. Što biste rekli da vam kažemo da u Gradskoj knjižnici Rijeka imaju stroj koji isprinta sve što zamislite i u bilo kojem obliku? U budućnosti će ovo vjerojatno biti dio svake praktične školske nastave, no zasad – jedina knjižnica u Hrvatskoj koja vam omogućava 3D printanje je u Rijeci. Pridružite nam se u istraživanju nove ere digitalne pismenosti.

Cijela je priča oko 3D printanja u Hrvatskoj potpuno nova, dok je u svijetu takav način kreativnog stvaranja već dugo uobičajen. Korak ispred svih odlučili su biti u Gradskoj knjižnici Rijeka i nabaviti svoj primjerak 3D printera.

3D printanje velika je novost u Hrvatskoj

3D printer je u riječku Gradsku knjižnicu došao zahvaljujući natječaju za implementaciju inovativnih usluga (The EIFL Public Library Innovation Programme EIFL-PLIP) na kojem su ostvarili financijsku podršku u iznosu od 19.820 američkih dolara. Ta im je podrška omogućila stvaranje 3D print inkubatora za djecu i mlade. U njem žele razvijati stvaralačke kapacitete djece i mladih te razvijati novu, digitalnu, pismenost. 

– Prvo, osnovno i očito – mi smo prije svega narodna knjižnica. Snalazimo se u svijetu knjiga, nabave, posudbi, programa za djecu i mlade, ali kada se počne govoriti o 3D modeliranju, “zakašljucamo”. Cijeli je svijet 3D printanja za nas jedna značajna novost, rekao nam je Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka. 

Nije bilo lako ni izabrati model printera – 3D printeri i punjenja nisu nešto po što uđete u bilo koji lokalni dućan i stavite ga u svoja kolica. Na hrvatskim ga policama nije lako naći, a potrebno je puno znanja o njihovim mogućnostima, karakteristikama, načinu funkcioniranja. Svoj su primjerak uvezli iz Španjolske.

Ovakva vrsta tehnologije treba biti dostupna svima

No što će knjižnici 3D-printeri, što će s njima raditi? Odgovor leži u tome da su knjižnice odavno prestale biti isključivo mjesto u kojem možete posuditi knjigu. One su mjesto stvaralaštva, kreativnosti, eksperimentiranja. 

– Potičemo takav način razmišljanja već godinama, a sada s nekim novim igračima u gradu svemu dodajemo samo još jednu dimenziju. Osim toga, želimo omogućiti dostupnost tehnologije široj javnosti. Nismo toliko bogato društvo da si svi mogu u dnevnom boravku omogućiti 3D printer, stoga želimo biti točka koja svima daje jednak pristup. I treća i vjerojatno ključna motivacijska točka – radimo za djecu i mlade. Cijeli je projekt usmjeren prvenstveno na generaciju za koju ne želimo da samo konzumira strane proizvode, već sama domišlja i ostvaruje ideje, objašnjava Kristian.

Gradska knjižnica Rijeka

U Nizozemskoj ga imaju kod kuće, Hrvatskoj ni u školama

Nabavili su stoga 3D printer i potrebnu opremu te uz pomoć stručnjaka za 3D printanje Svena Maričića s Tehničkog fakulteta u Rijeci svakog ponedjeljka održavaju kreativne radionice za djecu i mlade od 12 do 18 godina. Uz poticanje ove vrste stvaralaštva žele potaknuti i ono što zovu novim oblicima pismenosti: modeliranje, animacija, gaming, programiranje. Na radionicama uvijek ima puno zainteresiranih mladih koji žele sami nešto modelirati i isprintati u 3D obliku. 

U budućnosti će 3D printeri imati široku primjenu – u Nizozemskoj, primjerice, više od deset tisuća ljudi ima svoj kućni primjerak takvog printera, no u Hrvatskoj si ga ne možemo priuštiti, pa čak ni u školama, iako je jedna od glavnih ideja upravo ta – uvesti ga u škole i učiti njime se koristiti. 3D printeri su sami po sebi „obični“ tehnološki uređaji, stoga poanta priče ne leži u njima kao strojevima, već u onom što nam korištenje njima može pružiti.

Izdvojeni članak

Karlovačka Tehnička škola jedina u Hrvatskoj ima vlastiti 3D printer

Potrebno je učiti stvarati

– Vjerujemo da je danas jedno od najtežih pitanja motivacijske prirode – zašto bismo se uopće mučili sa stvaralaštvom ako možemo sve kupiti, zašto se učiti vještinama za koje poslova u Hrvatskoj nema. Biramo dućane, a ne tvornice. Biramo kladionice, a ne radionice. Biramo uvoz, a ne izvoz. To je logika kojoj treba stati na kraj. Upravo zato posvetit ćemo najviše pažnje inspiriranju i motiviranju na kretanje, akciju, pokušaje…. Nemamo iluzije – ne želimo biti najbolji centar tehničke kulture, ali mislimo da s pozadinom inspirativnih ideja te rada s djecom i mladima možemo biti ona iskra koja budi želju da nastane nešto, a ne da ne ostane ništa, zaključio je Kristian. 

Cijeli je ovaj projekt u eksperimentalnim okvirima, a želja im je povezati i jačati lokalnu zajednicu, stoga su dobrodošli svi koji žele surađivati. Javiti se mogu na [email protected]. Pozivnicu upućuju i svim osnovnoškolskim ili srednjoškolskim profesorima kojima mogu osigurati prezentaciju o 3D printanju u prostorijama Dječjeg odjela Stribor Gradske knjižnice Rijeka. Ako želite pratiti što se sve printa i izrađuje u Gradskoj knjižnici Rijeka posjetite njihovu internetsku stranicu.