Pretraga

UŽIVO: Na prosvjedu za klimu učenici okupirali Markov trg u Zagrebu!

A- A+

Učenici već mjesecima u gradovima diljem svijeta petkom prosvjeduju protiv klimatskih promjena jer vladajuće žele upozoriti na to da je krajnje vrijeme da se nešto učini po pitanju njihove budućnosti. Prosvjedu se pridružuju i učenici u gradovima diljem Hrvatske, a događaje pratite uživo na srednja.hr.

foto: Tea Ovničević; srednja.hr

15:11 VIS – Dvadesetak učenika globalnom se prosvjedu pridružilo s Visa, uz crtež planete i natpis ‘I’m with her’.

14:25 BELI MANASTIR – U ovim trenucima pristižu nam i fotografije iz Belog Manastira, na kojemu se okupilo nekoliko desetaka srednjoškolaca. Uz transparente ‘ I dinosauri su mislili da još imaju vremena’, ‘Ne pili granu na kojoj sjediš’ i ‘There’s no planet B’, jasno su poručili kako je krajnje vrijeme za poduzimanje koraka koji vode do spasa klime. Prosvjed u Belom Manastiru trajao je sat i 30 minuta i u ovim trenucima je završen.

14:24 ZAGREB – Prosvjed učenika za klimu u Zagrebu je završen.

14:14 ZAGREB – Jedna je umirovljenica pokušala probiti policijski kordon. Policija očito nije očekivala ovako veliki odaziv na prosvjed pa svake minute stiže novo pojačanje.

Zagreb; foto: Marko Matijević; srednja.hr

Simpatična umirovljenica glavna je zvijezda među učenicima.

14:10 ZAGREB – Učenici pred Saborom skandiraju ‘Vrijeme je sada’ i ‘Spasimo planet’. Zgradu Hrvatskog sabora osigurava policija.

14:05 SPLIT – Kako piše portal Dalmacijadanas. hr, preko 1.000 učenika okupilo se na prosvjedu u Splitu.

– Cilj je osvijestiti građane o globalnom zatopljenju, iznijeti neke činjenice koje ne znamo ili ne želimo čuti, pogotovo vezane uz prehranu. Referiramo se na istraživanja s Harvarda i Cambridgea koja ukazuju na to da su životinjski proizvodi kritični za okoliš jer ispuštaju više CO2 nego cijela transportna industrija. Pokušavamo ukazati i na probleme s plastikom kojoj treba i do 1000 godina da se razgradi. Moramo smanjiti korištenje jednokratne plastike. Želimo potaknuti ljude da recikliraju i mijenjaju svoje svakodnevne navike. Kada ugasimo svjetlo kad izlazimo iz prostorije, koristimo bicikl umjesto automobila kad je to moguće, iznova koristimo plastične vrećice ne kupujući nove, kraće se tuširamo, malo promijenimo prehranu – radimo male promjene koje mogu mnogo pridonijeti svijetu u kojemu živimo. Naš je motiv ukazati ponajviše starijima, jer oni ostavljaju svijet nama i našoj djeci, da po nekim istraživanjima mi nećemo doživjeti sljedećih 20 godina jer će temperatura toliko porasti da ćemo se samouništiti. Ako mi ne ukažemo na to, ne znam tko će. Ako nećemo sada o tome razgovarati, kada ćemo, kazao je 18-godišnji maturant za Dalmacija danas.

13:55 ZAGREB – Prosvjedna povorka polako se razilazi s Markova trga. Dvije učenice zorno su transparentom prikazale što bi bilo s Titanicom 2050. godine.

Zagreb; foto: Dora Kršul; srednja.hr

13:48 OSIJEK – Deseci učenika s transparentima su se okupili ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. ‘Ne mijenjajte klimu, nego sebe’, ‘Ruđerica diže glas, spasimo Zemlju u zadnji čas’, ‘Neka nitko ne dira u moj mali dio svemira’, samo su neke od poruka koje su vladajućima uputili mladi Slavonci.

13:39 KRIŽEVCI – Učenici su stigli na Trg Josipa Jurja Strossmayera. U ime učenika govor je pročitala učenica Lorena Golub.

Križevci; fotografija čitatelja

13:34 ZAGREB – ”Hvala što ste došli, ovo će se događati sve češće, pridružili ste se danas globalnom pokretu”, kazala je za srednja.hr Laura Skala.

Učenici su i dalje na lokaciji Markov trg, pjevaju pjesmu ‘Moja domovina’.

foto: Marko Matijević

13:20 KRIŽEVCI – Prosvjed je krenuo i u Križevcima. Učenici Srednje škole “Ivan Seljanec” polaze prema Trgu Josipa Jurja Strossmayera.

Križevci: fotografija čitatelja

13:16 ZAGREB – Političari, obraćam se vama, što ste učinili, jeste li zabranili jednokratnu plastiku? Jeste li uložili išta u sloarnu energiju ili energiju vjetra? Niste, niste ništa napravili. Ili ćete reagirati ili ćete ignorirati. Mi ćemo reagirati, kazala je učenica Laura Skala koja je inicijatorica okupljanja u Zagrebu.

Učenici skandiraju: ‘Trebamo promjenu, trebamo je sad!’ i ‘Spasimo planet’!

Foto: Tea Ovničević

13:14 ZAGREB – ‘Tu smo da pokažemo otpor prema sadašnjem sistemu koji se ponaša kao da klimatske promjene ne postoje. Druge članice EU poduzele su korake za sprječavanje klimatskih promjena, što Hrvatska poduzima? Koja je naša budućnost?’, izjavila je pred okupljenima učenica Ana i istaknula kako će se učenici boriti sve dok promjene ne postanu vidljive.

13:07 VARAŽDIN-  U ovom trenutku u Varaždinu prosvjeduje petstotinjak učenika.

Varaždin; fotografija čitatelja

13:04 ZAGREB – Učenici polako ispunjavaju Markov trg.

13:00 ZAGREB – ”Prosvjedujemo za klimu i za bolje sutra. Nemamo šanse ako se za nekoliko godina Zemlja ne prestaje zagrijavati. U školi se o klimatskim promjenama slabo govori. Trebali bismo dobiti alate za rješavanje problema koje i mi uzrokujemo i morat ćemo ih rješavati ”, kazala je za srednja.hr jedna učenica V. gimnazije.

Zanimljivo je za istaknuti kako su učenici na prosvjed ponijeli metalne, a ne plastične zviždaljke.

foto srednja.hr

12:56 ZAGREB – Nakratko je zaustavljen tramvajski promet. Jedna je umirovljenica izjavila: ‘ Bravo za djecu, da su se mladi uključili.’

12:53 ZAGREB – Učenici su se nakratko zaustavili na Trgu Josipa Bana Jelačića. Kretanje kolone pratite uživo na Facebooku srednja.hr.

12:47 VARAŽDIN – Krenula je povorka u Varaždinu, na prosvjedu je nekoliko stotina učenika.

Ondje će učenica Tea Podbojec održati govor kojeg u cjelosti prenosimo u nastavku.

Ni jedna stvar na svijetu ne može trajati milijune i milijune godina, niti jedna, osim prirode. Iz dana u dan priroda nas hrani i pruža nam dom, a mi umjesto da smo zahvalni i olakšamo joj tu zadaću, mi ju svakodnevno sve više i više sustavno uništavamo. Najveći dokaz ljudskog nemara jesu ostavljene bale smeća u Brezju. Već godinama ih tamo odlažemo opravdavajući to zakonima, a tko pita prirodu za njezine zakone? Za tlo na području Brezja koje se uništava zbog raspadanja tih istih bala i pritom vodi do zagađenja podzemnih voda? Tko pita za svaku gumu koja je bačena u Dravskoj šumi? Mi mladi koji smo danas ovdje, dokazali smo da smo svjesni problema i da brinemo ne samo za nas nego i za buduće generacije. Upravo zbog toga ovaj prosvjed podupire Dječje gradsko vijeće i Dječji forumi grada Varaždina, a znajte da su i oni najmlađi svjesni problema i da zajedno sa svima nama žele sudjelovati u manjem korištenju plastičnih ambalaža, manjem zagađenju okoliša smećem te pozivaju na više i bolje razvrstavanje otpada. S ove govornica poručujem svima, svakom vršnjaku, roditelju, susjedu, gradonačelniku, županu te premijerima i predsjednicima svih vlada. Možemo li, molim vas, prestati razmišljati samo o profitu i početi se osvrtati na planet u kojem živimo.  Koliko se još puta trebamo okupiti da bi se poduzele konkretne mjere koje će doprinijeti smanjenju klimatskih promjena? Vjerujte mi da je ovo samo početak, i niste svjesni koliko toga možemo učiniti. Smatram, da govorim u ime svih nas, kada kažem da nam je dosta. Dosta je toga da svaki dan imamo sve manje pitke i čiste vode, dosta je da svaki dan udišemo sve više zagađeni zrak, dosta je uzimanja domova i hrane drugim živim  bićima krčeći šume, zagađujući vodu i otapajući ledenjake. Nama je dosta da nam se krade budućnost pred našim očima.

12:45 ZAGREB – Povorka kreće prema Markovu trgu.

12:42 ZAGREB – Na Europskom trgu u ovom se trenutku okupilo oko 1.500 građana.

– Globalni prosvjed prolazi uz razbistravanje negativnih umova i razvedravanje okolišnih politika, izjavila je poznata meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

12:34 -VARAŽDIN: Prosvjed za klimu krenuo je i u Varaždinu, gdje se učenici polako okupljaju na Kapucinskom trgu.

Inače, tamošnje županijsko Vijeće učenika putem društvenih je mreža jučer izvjestilo da je učenicima Medicinske škole Varaždin izlazak na prosvjed zabranjen.


12:10 – ZAGREB: Učenici su se već počeli okupljati na Europskom trgu u Zagrebu, gdje događaj započinje u 12:30. Inače, u Zagrebu je inicijatorica ovog događanja maturantica Laura Skala, a veliku priču o tome što ju je potaknulo da se pridruži ovom globalnom pokretu, možete pročitati ovdje.

10:00 – PULA: Prvi su sa svojim prosvjedom krenuli učenici u Puli, a mimohod za klimu pošao je s igrališta Gimnazije Pula. Okupilo se stotinjak učenika koji su se uputili prema Portarati, Forumu, Areni pa do zgrade Istarske županije. Putem su nosili transparente, a neke od poruka bile su: ‘Tko, ako ne mi. Kad, ako ne sad’, ‘Prirodu nismo naslijedili od naših predaka, nego smo ju posudili od naših unuka’, ‘Bolje danas aktivan, nego sutra radioaktivan’, ‘Borim se za ono na čemu stojim’.

Globalni eko-pokret učenika protiv klimatskih promjena, School Strike 4 Climate, već se mjesecima održava u brojnim svjetskim gradovima. Ovoga petka prosvjeduje se u preko dvije tisuće gradova, između ostalog i u nekoliko hrvatskih – Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Križevcima, Belom Manastiru, Osijeku i Puli.

Ovim prosvjedom učenici žele poručiti kako je krajnje vrijeme da vlasti konačno poduzmu nešto po pitanju klimatskih promjena. Naime, prema podacima NASA-e, u razdoblju između 1906. i 2005. godine temperatura se povećala između 0.6 i 0.9 °C, a prema podacima dostupnima na web stranici DHMZ-a. Učenici su odlučili bojkotirati nastavu jer smatraju da nema smisla učiti, ako nema budućnosti u kojoj će stečeno znanje moći primijeniti.

Među prvima su prosvjedovati krenuli učenici u Novom Zelandu i Australiji. Učenici Novog Zelanda otplesali su tradicionalni ples Maori Haka. Prema do sada objavljenim podacima na ulice gradova diljem Australije izašlo je oko 150.000 učenika.

________________________________________________________________

Portal srednja.hr u ponedjeljak 18. ožujka u 18h organizira tribinu [Kazalište i mladi] Mogu li učenici spasiti Zemlju? Više informacija o tribini koji se odvija u Zagrebačkom kazalištu mladih pronađite ovdje.