Pretraga

Vamping – novi bizaran trend iz tinejdžerske radionice

A- A+

Ne prođe ni tjedan dana, a da se među tinejdžerima ne pojavi neki novi trend vezan za društvene mreže i internet. Pa tako u moru selfija i raznoraznih drugih trendova koji gube popularnost brže no što su je dobili, svako malo osvane nešto iz tinejdžerskog svijeta što za svrhu ne mora imati ništa drugo, nego ‘kako biti što više cool’. Iz iste radionice stiže i najnoviji trend nazvan ‘vamping’.

noticias.rumonet.pt

Želite što je moguće više biti cool, pa ćete zbog toga objaviti nešto u dva ujutro samo kako bi rekli da ste dio cool grupe klinaca – ovako je jedan tinejdžer objasnio novi trend među tinejdžerima koji je zahvatio društvene mreže. Mladi sve kasnije idu na spavanje samo kako bi što kasnije, odnosno u što ranije sate mogli nekome poslati poruku ili mail, komentirati, lajkati ili objaviti neki status i fotografiju na nekoj od društvenih mreža. Ovaj novi trend dobio je naziv vamping.

Izdvojeni članak

Današnji tinejdžeri u jednom su bitno drugačiji od nekadašnjih

Nova cyber zajednica aktivna noću

Novi trend uzeo je maha, a tinejdžeri se natječu tko će u što sitnije noćne sate imati internetsku aktivnost. Nije neka novost da su adolescenti skloni nadmetanju te da im je izuzetno bitno biti među popularnom i ‘cool’ ekipom, no trendovi koji služe samo međusobnom nadmetanju postaju sve bizarniji. Zbog vampinga, mladi sve kasnije odlaze na spavanje, pa su preko dana pospani te manje produktivni.

Ovi ‘tinejdžerski vampiri’ sebe vide kao dio nove cyber zajednice koja je naročito aktivna tijekom noći, komentirali su ovaj trend na NY Timesu te dodaju da neki tinejdžeri kako bi dokazali drugima da su dio te zajednice, uz svoje objave među kojima su često i selfiji snimljeni ispod plahte, stavljaju i hashtagove poput #Vamping, #Breakingnight ili #notsleepingatall.

Izdvojeni članak

Pojavio se novi selfie trend za intelektualce

Osim želje za popularnošću, dio razloga zašto vamping uopće postoji leži i u činjenici da tinejdžeri imaju jako puno školskih i izvanškolskih aktivnosti, pa se ustvari jedino vrijeme koje imaju za sebe i nesmetano surfanje svodi na gluho doba noći.

Microsoftova znanstvenica Danah Boyd kaže kako je još jedan od razloga noćnog surfanja i dopisivanja taj što su tada sami i nisu pod nadzorom roditelja, što im omogućuje ‘intimniju konverzaciju’.

Vamping može biti i problem

Posljednjih nekoliko godina vamping je postao veliki problem i za roditelje kojima je sve teže kontrolirati djecu te njihove noćne aktivnosti zbog kojih su tijekom dana neispavani i često dekoncentrirani u školi.

Izdvojeni članak

Riječ godine je – Selfie!

Jedna je majka iz New Yorka sinu kupila budilicu kako ne bi morao koristiti mobitel kao alarm te mu je zabranila korištenje laptopa po noći, no jednom kada je ustala tijekom noći uzeti čašu vode, ušla je u sinovu sobu, a on je navukao plahtu preko sebe kao šator i surfao internetom.

Druga je majka novinarima NY Timesa objasnila kako njena kćer osjeća pritisak svojih kolegica koje se stalno dopisuju u kasne noćne sate te, s obzirom da njen mobitel stalno zvoni, i ona se dopisuje s njima jer ne želi biti isključena iz konverzacije.

No, pretpostavljamo da se vamping ipak neće pretvoriti u globalni problem za tinejdžere i njihove roditelje jer će ga, iskustvo nam govori, vrlo brzo zamijeniti neki novi trend.