Pretraga

I Varaždinci se ukrcali na vlak: Tamošnji učenici također prosvjeduju za klimu

A- A+

Globalni eko-pokret učenika stigao je i u Hrvatsku. U petak će za klimu prosvjedovati učenici u Zagrebu, Splitu, Puli, a kako doznajemo pridružuju im se i Varaždinski srednjoškolci. Svi oni izlaze na ulice kako bi vladajuće upozorili da je stiglo krajnje vrijeme da se nešto učini po pitanju klimatskih promjena.

Ovoga će petka, 15. ožujka, za klimu na ulice izaći učenici iz preko tisuću gradova diljem Europe i svijeta. Prvi takav prosvjed u Zagrebu je organizirala maturantica Laura Skala, a nakon što se vijest o tome proširila, ohrabrilo je to na isti potez i učenike iz Splita te Pule.

Varaždinski učenici kroz anketu pokazali interes za prosvjed

Izdvojeni članak

Stručnjak s Geotehničkog poručio učenicima koji prosvjeduju za klimu: Jedina nada ste vi

Da su oni uistinu posljednja generacija koja može poduzeti korake za rješavanje brzorastućeg problema klimatskih promjena, shvatili su učenici iz Varaždina, gdje će se također održati School Strike 4 Climate Change, odnosno prosvjed za klimu. Okupljanje kreće u 12:30 na Kapucinskom trgu u Varaždinu. Glavni organizator je Vijeće učenika Varaždinske županije.

Vijesti o prosvjedu učenika u brojnim europskim gradovima već tjednima popunjavaju ‘novinske stupce’. Uočio ih je i Rok Čepin, predsjednik poviše spomenutog Vijeća, koji akciju prati već dulje vrijeme.

– Čim sam u nedjelju vidio da se organizira u Zagrebu prosvjed, odnosno inačica ove akcije, krenuo sam u realizaciju ovog ‘projekta’. Na stranici Vijeća učenika Varaždinske županije proveli smo anketu. Ovaj prosvjed prihvatilo je više od 250 srednjoškolaca s tim da smo samo napravili sasvim običnu anketu da vidimo isplati li nam se uopće krenuti u organizaciju. Pokazao se veliki interes i krenuli smo u punom gasu. U dva dana riješili smo sve pravne obaveze što se tiče prijave samog prosvjeda. U organizaciju nam se uključila udruga Varaždinski underground klub i prijestolnica grada Varaždina. Dogovaramo suradnju i s Dječjim gradskim Vijećem. Oni su isto tako prepoznali ovu akciju i smatraju da su i oni bitni ovdje. Isto tako smatramo i mi. U organizaciji nas je dvoje, no cijela organizacija su zapravo svi srednjoškolci, kaže nam Rok.

‘Želimo pokazati da nismo razmaženi kako većina misli, nego da ozbiljno razmišljamo’

Izdvojeni članak

Ministrica Divjak podržala učenički prosvjed za klimu: ‘Važno je da su mladi spremni za to dići glas’

Ističe, Vijeće učenika koje je sve iniciralo u Varaždinu zapravo je samo mali djelić pokreta, a najbitniji su faktor u svemu srednjoškolci bez kojih do svega ne bi niti došlo.

– Plan za petak je sljedeći, svi ćemo se skupiti na Kapucinskom trgu u 12.30 sati i krenuti kroz grad do varaždinskog Korza. Na Korzu ćemo održati govore te ukazati svim građanima i prolaznicima da smo tu, a da se ne skrivamo u školi. Građane želimo osvijestiti na problem koji je sve veći. Želimo im pokazati da nismo razmaženi kako većina misli, nego da ozbiljno razmišljamo i spremni smo izaći na trg što ćemo i napraviti, zaključuje Rok.

Kako je već spmenuo Rok, učenici iz Varaždina podršku u organizaciji dobili su iz Udruge mladih Varaždinski underground klub (V.U.K) i od strane organizatora kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2022.

– Kako su ciljevi kandidature osnaživanje mladih i aktivno uključivanje u društvo i politiku odlučivanja smatramo kako moramo stvoriti osnovne preduvjete za kvalitetu života svih ljudi i aktivno utjecati na javne politike na lokalnoj, ali i globalnoj razini, kaže nam Danijela Mikulek, članica Udruga mladih V.U.K.

Najnovije informacije o prosvjedu za klimu u Varaždinu možete pratiti na ovom Facebook eventu. Sve o prosvjedima učenika diljem hrvatske čitajte u člancima na srednja.hr dostupnima u rubrici Ekologija.