Pretraga

Video: Mladi izvođač oduševio prepunu Močvaru nevjerojatnim koncertom šivaćih mašina

A- A+

Martin Messier je pred punom dvoranom Pogona Jedinstva u Močvari kombinirao zvukove šivaćih mašina i vizualne efekte dobivene poigravanjem svjetla i sjene. Spajanjem ovih elemenata stvorio je zanimljiv audio-vizualni performans i pokazao novi način korištenja mašina čiju smo glavnu upotrebu pomalo već i zaboravili.

srednja.hr

Orkestar šivaćih mašina zasvirao je u Močvari 25. i 26. ožujka. Martin Messier je pred punom dvoranom Pogona Jedinstvo izveo audio-vizualni performans i pokazao novi način korištenja starih singerica, koje su prestale šivati prije više od pedeset godina.

Izdvojeni članak

Učenici XVI. gimnazije organiziraju humanitarni koncert koji garantira odličnu zabavu

Orkestar šivaćih mašina

Umjetnik Martin Messier je predstavio svirku ‘Sewing Machine Orchestra‘ sastavljenu od osam singerica iz 1940-ih kroz audio-vizualni performans.

– Važno je da su stare i zahrđale, kad bi se podmazale izgubile bi taj zvuk. Dodirom koluta na šivaćim mašinama utječem na raspored ritma i svijetla te na taj način mijenjam cijeli performans i svaki put postižem nešto novo i drugačije, objasnio je Messier.

Pola sata zvučnog nastupa ovih neobičnih instrumenata kompjuterski je programiran, a igra zvuka, sjene i svijetla nastaje intervencijama umjetnika. Na svaku mašinu spojena je po jedna žarulja i dva mikrofona koja na različiti način snimaju zvuk te preko kompjutera proizvode dodatne tonove unutar skladbe. Eksperimenti s različitim medijima proizvode vrlo zanimljiv skup elemenata koji zajednički stvaraju atraktivan performans.

Izdvojeni članak

Začarana Močvara – prilika za mlade kantautore

Umjetnik karakterističan po kompleksnoj i čudnovatoj estetici

Messier je skladatelj, performer i novomedijski umjetnik iz Quebeca. Eksperimentira s različitim medijima i umjetničkim formama. U svojim nastupima za stvaranje muzičke podloge koristi različite svakodnevne predmete kao što su olovke ili satovi.

– Iako dobro poznajem glazbu više me interesira kombinacija elemenata koje percipiramo kroz naša osjetila, zaključio je Martin.

Često surađuje s plesačima, glumcima, grafičarima i drugim vrstama umjetnika i time stvara dodatnu raznolikost svojih radova. Njegove druge projekte kao što su ‘Soak’, ‘Luminescence’, ‘Pencil Project’ ili ‘L’horloger’ možete vidjeti ovdje.

U videu ispod možete poslušati i pogledati ‘Sewing Machine Orchestra’ uz napomenu da isti prikazuje samo dijelove izvedbe.