Pretraga

VIDEO: Ne znate kako učiti? Metoda tri boje mogla bi vam pomoći u dobivanju boljih ocjena

A- A+

Za ostvarivanje dobrih rezultata na ispitima potrebno je odvojiti vrijeme za učenje, ali i pronaći metodu kako učiti. Kada to postignete, rezultati neće izostati. U posljednjem redakcijskom podcastu Duje, Ana i ja razgovarali smo o tome kako se pripremiti za ispite. Jedna od metodi koju sam ja koristio za učenje bila je takozvana metoda tri boje.

Ilustracija: Pixabay

Mit da učenje treba izgledati tako da sjedneš i učiš odavno je razbijen. Neki uče tako da ponavljaju naglas ili uče s ekipom, dok je drugima potrebna tišina i mir. Svatko je u pravu sve dok su tu uspješni rezultati. Kada oni izostanu, možda je potrebno promijeniti metodu učenja i isprobati nešto drugo. U redakcijskom podcastu ‘Kako se mi pripremamo za ispite’ govorili smo upravo o tome kako se spremamo za ispite i što bi vam moglo pomoći da se bolje nosite s nadolazećim ispitnim rokovima ili državnom maturom.

Potrebna samo tri markera

Tako smo govorili o metodama učenja. Jedna od zanimljivijih metoda za koje sam čuo i koju sam isprobao jest takozvana metoda tri boje, koju je jednom na Instagramu podijelila učiteljica Marija Vlahović. Metoda je vrlo specifična te s njom možete naučiti i detalje, a da to i dalje bude s razumijevanjem i bez štrebanja napamet.

Za tu metodu potrebna su vam tri markera različitih boja. Za primjer ćemo uzeti žuti, narančasti i crni marker. Dakako, umjesto crnog markera možete koristiti i crnu kemijsku olovku. Prvo u ruke uzimate literaturu ili skriptu te žuti marker. Odaberete jedno poglavlje ili manji dio gradiva. Žutim markerom ćete prolaziti cijeli tekst, a uz to ga čitati. Tako će vaš vid biti fokusiran na riječi jer ćete preko njih prelaziti žutim markerom koji privlači pozornost.

@srednja_hr A kako vi učite? Više savjeta kako najbolje učiti pronađite na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #ucenje #metoda #metodatriboje #triboje #boje #marker #ispit #rokovi #ispitnirok #ispitnirokmood #fyp #foryoupage #foryou ♬ original sound – srednja_hr

Usporedbe sa saborskim čitanjima

Nakon što ste tako prošli cijeli tekst, kreće drugo čitanje za koje vam treba narančasti marker. Ponovno prelazite cijeli tekst, ali ovoga puta ćete ono što je najbitnije i ono što smatrate najvažnijim podcrtati narančastom bojom. Tako ćete dobiti dio gradiva koji vam je najvažniji. Pitate se zašto to ne možete napraviti odmah? Pa, sigurno ste posvjedočili da se u knjigama ili skriptama neke stvari znaju ponavljati. Ili su prvotno objašnjene na teži način, a u nekom kasnijem odlomku jasnije i preciznije. Kako ne biste imali podcrtano oba dijela kao ona koja trebate znati, nakon prvog čitanja već ćete otprilike znati koji su dijelovi najvažniji. Njih ćete tako označiti narančastom bojom i tijekom kasnijeg učenja zapravo ćete samo njih prelaziti.

No, kako biste usvojili cijeli koncept i uhvatili kontekst, na red dolazi i treće čitanje. Tada ponovno prelazite poglavlje, ali ovoga puta ćete crnom kemijskom podvući samo riječi, izraze ili fraze koje vam je najteže zapamtiti. To može biti neki novi vokabular koji još niste čuli. neki težak pojam ili pak izraz na latinskom ili nekom drugom jezikom. To je važno jer će vam tako kada listate skriptu ili knjigu tijekom učenja ti najteži izrazi prvo upasti u oči. Tako ćete, zapravo, gledanjem u te riječi u konačnici ih i zapamtiti.

Ipak, ova metoda možda može zvučati pomalo komplicirano. Tako ju je Duje usporedio sa saborskim čitanjima zbog motiva ‘prvo čitanje’, ‘drugo čitanje’ pa ‘treće čitanje’. No, u Saboru se nekad ni ne dođe do trećeg čitanja, a u ovoj metodi pak je to ključno. Što smo još o metodama učenja, digitalnim bilježnicama i konzultacijama na fakultetu rekli u našem podcastu, pogledajte u videu ispod.