Pretraga

[Video] Pogledajte kako izgleda rođenje novog oceana

A- A+

Pod Afrikom se nalaze dvije tektonske ploče koje se međusobno udaljavaju. Njihovim pomicanjem u Etiopiji je nastala 60 kilometara duga pukotina, koja se povećava za dva centimetara godišnje. Znanstvenici smatraju kako će se ta već sada ogromna pukotina jednog dana pretvoriti u ocean pa je ovo jedinstvena prilika da pratimo i naučimo o nastajanju golemih vodenih masa, koje pokrivaju gotovo tri četvrtine zemljine površine.

Pukotina u Etiopiji otvorila se 2005. godine. U periodu od svega deset dana protegnula se na 60 kilometara dužine te osam kilometara širine. Njezin se rast nastavlja pa je ova gigantska rupa svake godine veća za jedan centimetar.

Osim toga, nastavljaju se i podzemne erupcije vulkana, baš kao i na dnu oceana. Znanstvenici smatraju da će se zbog toga istočni dio obale Afrike potpuno odvojiti, a nakon što tu pukotinu ispuni voda iz Crvenog mora i Adenskog zaljeva nastat će novi, šesti ocean. Procjenjuje se kako će cijeli taj proces potrajati nekih milijun godina, taman da stignemo s finalizacijom Cjelovite kurikularne reforme pa da se u nove udžbenike iz geografije odmah ubace i aktualne karte svijeta.

Pogledajte u videu kako izgleda rađanje oceana. Ili se radi tek o trudovima?