Pretraga

Vozilu koje je sletjelo na Mars ime dala srednjoškolka

A- A+

media.washtimes.com

huffingtonpost.com

Sletjeli smo na Mars. Malo robotsko vozilo se jučer uspjelo prizemljiti na površinu crvenog planeta, te uskoro kreće u svoje istraživanje. Dio ove velike avanture, na koju može biti ponosan cijeli svijet, pripada i jednoj petnaestogodišnjakinji.

Clara Ma je prije tri godine pobjedila u natjecanju za imenovanje malog robota. Curiosity (Znatiželja) je bio njezin prijedlog, te ime koji nosi mali stroj na površini najbližeg nam planeta. Više od devet tisuća srednoškolaca iz pedeset saveznih država je sudjelovalo u natjecanju.

U eseju koji je Clara napisala stoji i paragraf: Znatiželja je vječni plamen koji gori u svačijem umu. Zbog nje se dižem svaki put iz kreveta i pitam se kakva iznenađenja život ima spremna za mene na taj dan. Znatiželja je tako snažna sila.

Od pobjede na natjecanju Ma je nekoliko puta bila u centru gdje se gradio Curiosity, te se čak i potpisala na njega. Nakon svega što je vidjela velika joj je želja jednog dana raditi na području znanosti, pogotovo proučavanju svemira. Njezinu znatiželju su prepoznali i u laboratoriju u Kalifornije, te joj ponudili praksu.

– Voljela bi jednog dana raditi u JPL (Jet Propulsion Laboratory), rekla je za Huffington Post uzbuđena Clara Ma.

Čini se da je Ma vrhunski pogodila ime za najnovnijeg svemirskog putnika. Teško je zamisliti ijednu drugu silu koja više pokreće znanstveni napredak i mlade umove od znatiželje.