Pretraga

Video: Prolaznici su pokušali objasniti pojam iz opće kulture, pogledajte kako su se snašli

A- A+

Znate li što je okolišna demokracija? Upravo je to pitanje postavljeno mladima na ulicama Zagreba, a njihove odgovore zabilježila je Udruga Forum za održivi razvoj Zeleni prozor. Ona već više od 10 godina okuplja mlade oko tema klimatskih promjena, održivog razvoja, ljudskih prava i aktivne participacije u društvu. Ove su godine proveli projekt ‘Future of Eastern Europe and (Eco)Democracy’, koji je organiziran zajedno s europskom organizacijom Green European Foundation uz financijsku podršku Europskog parlamenta, u sklopu kojeg je nastao i video kojeg su objavili na svom YouTube kanalu.

Udruga Forum za održivi razvoj Zeleni prozor

Održana konferencija “Okolišna demokracija Izazovi i perspektive” | Foto: Udruga Forum za održivi razvoj Zeleni prozor

U sklopu projekta ‘Future of Eastern Europe and (Eco)Democracy’, u Zagrebu je u ožujku 2023. organizirana konferencija za mlade pod nazivom “Okolišna demokracija: Izazovi i perspektive”. Organizirala ju je Udruga Forum za održivi razvoj Zeleni prozor koja već više od 10 godina okuplja mlade oko tema klimatskih promjena, održivog razvoja, ljudskih prava i aktivne participacije u društvu.

Tri panela na temu održivih gradova, uloge mladih u borbi za okolišnu pravu, ali i okolišnih i demokratskih vrijednosti u Istočnoj Europi, privukla su više od 50 mladih sudionika koji su imali priliku naučiti više o okolišnoj demokraciji i inspirirati se za daljnju akciju. Konferencija je kroz tri panela okupila devet govornika, uključujući stručnjake i predstavnike raznih organizacija, ali i mlade.

Održana konferencija “Okolišna demokracija Izazovi i perspektive” | Foto: Udruga Forum za održivi razvoj Zeleni prozor

Cilj ovog projekta, ujedno i prvog takvog projekta u Hrvatskoj, bio je približiti mladima često apstraktan pojam okolišne demokracije te potaknuti ih na aktivno sudjelovanje u vlastitoj zajednici, što rezultira pozitivnim utjecajem na okoliš.

Jedna od glavnih aktivnosti projekta bila je produkcija 8-minutnog videa koji nastoji objasniti što je točno okolišna demokracija, zašto je bitna i na koji način je povezana s mladima.

Mirela Holy i Enes Cerimagić bili su gosti konferencije | Foto: Udruga Forum za održivi razvoj Zeleni prozor

Video, koji je dostupan na YouTube kanalu Foruma za održivi razvoj Zeleni prozor, uključuje Mirelu Holy i Enesa Cerimagića kao vodeće stručnjake iz područja okolišne demokracije, predstavnike neformalne građanske inicijative Čisteći medvjedići, ali i Ribafisha, popularnog influencera čiji angažman i strast prema zaštiti okoliša motivira mlade diljem Hrvatske i regije.

– Iako je nezahvalna pozicija u kojoj se nalazimo mi mladi, budući da zapravo saniramo posljedice koje su nam ostavile starije generacije, vjerujem da je upravo na nama odgovornost da se pobrinemo za vlastiti okoliš. Kako bi mogli pozitivno djelovati na našu zajednicu, prvi je korak informirati se i naučiti više o svim mehanizmima koji su nam na raspolaganju. Upravo kroz ovakav video nastojimo informirati mlade, ali ih ujedno i inspirirati za akciju, objašnjava Kaja Pavlinić, predsjednica Udruge Forum za održivi razvoj Zeleni prozor.