Pretraga

[VIDEO] Provjerili smo koliko su studenti spremni za prelazak na euro

A- A+

Razmišljate li još uvijek u kunama ili ste sve što plaćate već počeli izražavati u eurima? Dan kada će euro postati naša službena valuta sve je bliže. Odlučili smo, stoga, provjeriti koliko su građani spremni za ovu veliku promjenu i ispitali njihovu vještinu preračunavanja iz jedne valute u drugu. Provjerite kako su se snašli!

Studente smo ispitali koliko su spremni za prelazak na valutu eura! | foto: srednja.hr

Bliži se dan kad će euro zamijeniti kunu! Sa samim početkom 2023. godine, od 1. siječnja u 00:00 sati, euro postaje službena valuta u Republici Hrvatskoj. No, potpuni prijelaz teći će postepeno kako bi svi građani imali dovoljno vremena za prilagodbu. Već je poznato kako će proces izgledati, stoga točno znamo što nas čeka iduće godine.

Dva tjedna nakon službenog uvođenja eura, odnosno od 1. do 14. siječnja u ponoć, trajat će razdoblje dvojnog optjecaja. U tom ćete razdoblju i dalje moći plaćati u kunama, ako plaćate u gotovini, a ostatak ćete dobiti u eurima.

Osim toga, svoje kune možete promijeniti u eure bez naknade sve do 31. prosinca 2023. godine, i to u bankama, poslovnicama FINA-e i Hrvatske pošte. Tada, zadnjeg dana prosinca 2023. godine, će završiti i dvojno iskazivanje cijena. Više informacija o euru možete dobiti ovdje, a sve o fazama prelaska, kao i konverziji, potražite ovdje.

Budući da nas do službenog prelaska na euro dijeli manje od mjesec dana, odlučili smo provjeriti koliko su građani spremni za ovu veliku promjenu. Zaputili smo se na ulice grada Zagreba gdje smo prolaznike pitali da preračunaju kunske iznose u eure i obrnuto. Ključna stvar je bila da su morali preračunati ‘iz glave’, dakle bez pomoći kalkulatora ili mobitela. Svatko je imao svoju tehniku za preračunavanje, a koliko su točni ili netočni bili, provjerite u videu ispod.

@srednja_hr Jeste li spremni za ovu veliku promjenu? 😏 Provjerili smo kako se građani snalaze s brojkama i mislimo da možemo ustvrditi da su bili prilično dobri! Više informacija o svemu što nas čeka nakon 1.1.2023. čitajte preko linka u opisu profila! 👆 #hrvatska #euro #kuna #voxpopuli #euparlament #europskaunija #novac #zagreb ♬ original sound srednja_hr


Sadržaj je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj