Pretraga

[VIDEO] Zašto je važno znati kako učiti? Uz pravu metodu nećete pasti ni maturu ni ispit na faksu

A- A+

Jesu li vas profesori ikada pitali kako učite? Takva pitanja u učionicama obično izazivaju čuđenja. Izuzev učenika koji imaju sjajno, gotovo pa fotografsko pamćenje, mi ostali ipak trebamo razviti neku svoju metodu kojom ćemo brzo, efikasno i s razumijevanjem usvojiti nastavno gradivo. Zbog toga je ključno što ranije pronaći vlastitu metodu učenja s kojom ćete zasigurno ostvariti sjajne rezultate, o čemu smo više govorili u našem podcastu ‘Kako se mi pripremamo za ispite’.

djevojka uči za ispit

Ilustracija: Pexels

A kako vi učite? To je pitanje koje se u našim školama rijetko čuje, a i kada ga neki profesor pita, učenici su često zbunjeni. U našim se školama nedovoljno pozornosti daje metodama učenja i kako kod kuće što lakše usvojiti nastavno gradivo.

‘Imam dobro pamćenje i uglavnom se oslanjam na to’

Učenje već dugo nije samo sjedenje i čitanje ili ponavljanje iz knjige i bilježnice. Uz mnoge digitalne sadržaje i korištenje istih u školi, proces učenja mijenja se iz temelja. Izvora je sve više, stoga treba pametno odabrati metodu učenja.

@srednja_hr Kako vi učite? Pišite nam u komentare, a cijeli podcast o učenju možete pogledati na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #ucenje #kakouciti #uciti #savjet #srednja #srednjaskola #skola #osnovna #osnovnaskola #matura #ucenici #nastava #foryou #foryoupage #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Kao što smo već pisali, jedna od tih metoda može biti i metoda tri boje u kojima uz tri markera prolazite cijelo gradivo. U našem podcastu ‘Kako se mi pripremamo za ispite’ Ana, Duje i ja govorili smo baš o tome.

– Ja nisam zapravo nikad naučila kako učiti jer imam dosta dobro pamćenje i uglavnom se oslanjam na to. Sada je već malo zakržljalo, kazala je Ana o spomenutoj temi.

Izdvojeni članak

VIDEO: Ne znate kako učiti? Metoda tri boje mogla bi vam pomoći u dobivanju boljih ocjena

Treba spoznati kako najlakše i najbrže učiti

Moje iskustvo pak je drugačije te sam u podcastu podijelio priču u kojem su nas profesori čak i znali pitati kako učimo, a mi smo skoro prasnuli u smijeh. U našim školama ne razvijaju se dovoljno metode učenja kojima bi svima bilo lakše učiti. Kada razviješ svoju metodu učenja, bilo to čitanje naglas, prepisivanje u neku drugu bilježnicu ili učenje u grupi, kada ćeš se susresti s nekim većim ispitima, poput mature, učenje ti neće biti bauk.

Točno ćeš znati kakvo ti učenje odgovara i kada za to dođe vrijeme, samo ćeš krenuti učiti. Dodatno istraživanje kako učiti neće biti potrebno i na to više nećeš gubiti vrijeme. Stoga, moj je savjet da što prije spoznaš kako najlakše i najbrže učiš, a da to svakako nije čisto bubanje napamet. Što smo još o metodama učenja, digitalnim bilježnicama i konzultacijama na fakultetu rekli u našem podcastu, pogledajte u videu ispod.