Pretraga

Vješti student osječkog ETF-a izradio zaraznu video igru

A- A+

Luka Bartolić je 20-godišnji Čakovčanin, koji studira računarstvo na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku, a istakao se napravivši nedavno zabavnu igru naziva Earth Attack, koja je već dostupna i na Google Play Storeu. Za izradu mu je trebalo oko pola godine, a iskreno govori da mu nije cilj zaraditi ovom igrom nego steći dragocjeno iskustvo za daljnji rad, u čemu je već dobrano uspio, radeći na na ovoj video igri. Naime Earth Attack nas podsjeća na sofisticirani oblik DX Balla, a cilj je skupiti što više bodova uništavanjem svemirskih brodova, koristeći različita oružja. Igra se online i multiplayer, a kvalitete koje trebate iskazati su brzina, preciznost te snalažljivost.

Screenshot – Earth Attack

Student druge godine računarstva pri Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku, Luka Bartolić, osim kroz studij, rado se bavi aktivnostima iz područja programiranja i kroz hobi. Naime, ovaj 20-godišnjak već par godina u slobodno vrijeme pravi jednostavne web stranice, radi na objektno orijentiranom programiranju, a u zadnje vrijeme je shvatio da ga najviše zanima izrada web i mobilnih aplikacija pa je napravio jednu, zapravo video igru za tablete i mobitele. Earth Attack ju je nazvao, a igra se tako što se različitim oružjima nastoji uništiti što veći broj svemirskih brodova i tako ‘zaštititi naš planet’. Video igra je već dostupna i na Google Play Storeu.

Izdvojeni članak

Od iduće godine Hrvati mogu dobiti financije za razvoj video igara

Luka napominje da mu nikako nije bio cilj ovim svojim prvim ozbiljnijim projektom zaraditi novac, nego steći dragocjeno iskustvo rješavajući probleme koje je nailazio radeći na igri.

Inače Earth Attack se igra na mreži, single ili multiplayer.

Želja za učenjem programiranja i hobi ga nagnali na izradu igre

Jedna od velikih prednosti studiranja onog što uistinu volite leži u činjenici da interes za odabrano područje ne prestaje u trenutku kada ispunite studijske obveze.

Čakovčanin Luka je savršen primjer zaljubljenika u računalstvo, koje mu je i struka.

– U zadnjih par godina, programiranje me stvarno vrlo jako počelo zanimati i sve sam više i intenzivnije radio na tome. Počeo sam izrađivati razne projekte poput jednostavnijih web stranica, učiti objektno orijentirano programiranje poput Windows Form aplikacija u C#-u i slično. Budući da sam shvatio da me najviše zanimaju mobilne i web aplikacije, a s druge strane sam htio čim prije nešto kreativno izraditi, odlučio sam napraviti mobilnu aplikaciju – u ovom slučaju igru, pojašnjava nam Luka.

No, nije jednostavno izraditi igru za mobilne i tablet uređaje, k tomu još da bude originalna i pobudi interes kod gejmera. Mnoštvo je programskih jezika u računalstvu te vam dobro poznavanje nekoliko njih ne daje kvalifikacije za brojne druge.

– Iako sam već prije učio programirati grafičke elemente i slično, ovo mi je bio prvi slučaj da izrađujem igru za mobilne uređaje, odnosno Android platformu.
Bio sam vrlo optimističan i htio sam sam sebe uvjeriti da je najbolje i najefikasnije naučiti zadavanjem problema, odnosno zadatka samome sebi. Kroz izradu igre sam malo po malo učio pojedine elemente ove vrste programiranja. Zahvaljujući problemima na koje sam nailazio, puno sam toga naučio i stekao sam dosta iskustva, govori nam ovaj 20-godišnji developer.

Izdvojeni članak

Učenik prvog razreda srednje programirao 3D igricu

Na pola puta shvatio da je pred zidom

Radeći korak po korak na svojoj aplikaciji, Luka je shvatio da je došao do dijela gdje mu je potrebno još više znanja kako bi krenuo dalje.

Nije se htio zadovoljiti jednostavnom platformom, nego je htio omogućiti igračima online oblik igranja, u smislu da se gejmeri mogu natjecati jedan protiv drugoga.

– Budući da nisam htio koristiti već gotove primjerke, već sam htio potpunu originalnost, za to mi je bila potrebna komunikacija aplikacije sa serverom odnosno bazom podataka i znanje PHP-a (programskog jezika). Kako je moje dotadašnje znanje s bazama podataka, SQL-om i PHP-om bilo dosta slabo, zahvaljujući ovom projektu kojeg sam si zadao – naučio sam raditi s bazama podataka, podosta PHP-a i ono najbitnije – uskladiti aplikaciju da potpuno savršeno radi i komunicira sa serverom i bazom podataka, stručnim rječnikom pojasnio je Luka.

Izdvojeni članak

FER: Netko se pali na motore, a netko na programiranje

Uložio svega 20 dolara, a igra se gejmerima već uvukla pod kožu

Nakon što je neko vrijeme testirao funkcionalnost te napravio još određena podešenja, Luka je odlučio objaviti aplikaciju, bez ikakvog pritiska da joj popularnost mora biti neizmjerna, budući da mu je ovo ipak debi aplikacija.

– Trenutno ima oko 50-60 igrača Earth Attacka čime sam zadovoljan, jer znam da je vrlo teško napraviti prvu aplikaciju popularnom. Kao što su mi drugi developeri rekli, za prvu vlastitu aplikaciju potrebno je podosta vremena da se probije kroz ono mnoštvo drugih, koje su napravljene od strane popularnijih i poznatijih programera, tako da se nadam da će jednog dana Earth Attack igrati puno više korisnika, nada se ipak Luka.

S time u vezi, student osječkog ETF-a ne očekuje niti neku zaradu od ove igre, ali kako su i ulaganja bila minimalna, gubitci neće biti veliki, a obzirom na stečeno znanje i iskustvo u svijetu programiranja, može se reći da je bilanca svakako pozitivna.

– Jedino sto sam trebao platiti u tijeku izrade Earth Attacka je programerska “članarina” na Google Playu, koju je potrebno jednom platiti za stalno, a iznosi 20 dolara. To moraju svi developeri prije izdavanja napraviti kako bi im se osigurao prostor i mogućnost izdavanja aplikacija. Zarada će doći kad – tada, a trenutno je ovo besplatna aplikacija s velikom dozom zabave dostupna svima, zaključuje mladi programer Luka.