Pretraga

Za njih radi dosta studenata: Wolt objavio koliko točno dostavljači zarade, a koliko restorani

A- A+

Predstavnici inicijative radnika Wolta jučer su održali konferenciju za medije gdje su upozorili na probleme radnika vozača digitalnih platformi i zahtjeve radnika Wolta. Tako su najavili da će danas ponovno održati drugi prosvjed zbog nezadovoljstva uvjetima rada, ali i novim Zakonom o radu koji uskoro dolazi na snagu, a iz Wolta su kao odgovor na to objavili koliko točno dostavljači zarade, koliko ide restoranu i koliko samom Woltu.

wolt dostavljač s biciklom i torbom za dostavu ispred ulaznih vrata kuće

Foto: Unsplash

Iako su 14. veljače ove godine imali prvi prosvjed koji je dao naslutiti da će se dostavljači Wolta uspjeti dogovoriti oko zahtjeva vezano uz uvjete rada, izgleda da se razgovori nisu kretali u željenom smjeru jer su danas ponovno organizirali prosvjed tvrdeći da danas dostavljači zarade manje nego prije.

– Radnici su svoje zahtjeve predstavili Upravi Wolta koja ih je praktički prevarila i prekinula razgovore inicijative o poboljšanju uvjeta rada. Radnici traže povećanje naknade za dostavu koja je kontinuirano padala, te ukidanje posrednika, agregatora, stoji u priopćenju Inicijative Za radnički ZOR koja je također sudjelovala na konferenciji dostavljača.

Dostavljači Wolta traže povećanje naknade za dostavu za 30 posto

Dodaju i kako radnici svjedoče da agregatori ne plaćaju radnike pa zatvore firmu, krše odrednice zaštite na radu, nema crne liste agregatora, a upravo se novim Zakonom o radu ide prema legaliziranju posrednika – agregatora čija je zadaća da posreduju između radnika i digitalnih platformi. Stoga su danas ponovno iznijeti svoje zahtjeve u kojima traže povećanje naknade za dostavu za 30 posto, ukidanje agregatora i nadzor uvjeta u kojima rade strani radnici.

Izdvojeni članak

Kako je to uopće dozvoljeno: Studentima koji rade kao dostavljači plaća ispod minimalne satnice

Koliko dostavljači zarade?

Kao odgovor na njihov prosvjed, Wolt je objavio podatke koliko zarađuju dostavljači, koji su najčešće studenti, koliko ide restoranu, a koliko sama tvrtka, prenosi Index.

– Pizzeria XY ima ugovorenu suradnju s Woltom preko čije aplikacije korisnik naručuje dostavu pizze čija je cijena u restoranu 10 eura. Korisnik plaća 11.10 eura gdje je uračunata usluga dostave od 1.1 euro. Kako provizija koju Wolt naplaćuje Pizzeriji XY iznosi 28 posto, Wolt svom partneru naplaćuje 2.8 eura za izvršenu uslugu. Tih 2.8 eura uz 1.1 euro od naplate usluge dostave zajedno čine prihod od ove narudžbe u  iznosu od 3.9 eura. S troškovne strane, Wolt će od ovog prihoda platiti transakcijski trošak u iznosu od  0.11 eura, a tu je i trošak dostave s obzirom na to da su partneri dostavljači plaćeni po učinku i ta stavka može iznositi 2.8 eura. Time ukupni trošak ove dostave za Wolt iznosi 2.91 euro pa je profit koji je Wolt ostvario na ovoj narudžbi 0.99 eura (3.9 eura – 2.91 euro). Od toga platforma pokriva ostale troškove kao što su korisnička podrška, marketing, troškovi ureda te plaće zaposlenika, objasnili su iz Wolta.

Izdvojeni članak

Završili zdravstvene studije, a rade kao konobari i dostavljači: Godinama ne možemo do pripravništva

Ako rade 40 sati tjedno, zarade između 900 i 1.100 eura, tvrde iz Wolta

Prikazali su i koliko bi dostavljači zarađivali da rade maksimalno 40 sati tjedno kao što je predviđeno novim Zakonom o radu, a protiv čega se dostavljači bune jer bi im to, kako kažu, smanjilo prihode.

– Prema podacima koje smo dobili od partner-tvrtki, nakon davanja svih obaveza koje dostavljač sada mora podmiriti državi zbog prijave stvarnog broja efektivnog rada te uključujući i troškove goriva ako se radi o motornom vozilu, prosječna neto plaća dostavljača koji radi do maksimalno propisanih 40 sati tjedno je od 900 do 1.100 eura mjesečno, bez napojnica. Prosječna bruto cijena sata je 7.5 eura, poručili su iz Wolta.

Tvrde kako je netočna tvrdnja da je Wolt smanjio plaćanja dostavljačima za 30 posto, a kažu i kako će se novim Zakonom o radu regulirati koliko agregatori smiju zaraditi.