Pretraga

Novi trend u školama: Dostavljači dolaze za vrijeme velikog odmora, naručuje se sve – od lignji do ćevapa

A- A+

Biciklisti sa žutim ili plavim torbama sve su češća pojava i pred srednjim školama. Jer, sve veći broj učenika u školu naručuje dostavu. Kantine su im, kažu nam, dojadile pa u školu naručuju sve, od lignji do ćevapa. I dok nekim učenicima profesori dopuštaju čak da izađu do dostavljača, drugi nam otkrivaju kako moraju pažljivo tempirati vrijeme narudžbe kako bi dostava stigla taman za vrijeme velikog odmora.

foto: srednja.hr

– U našem razredu se naručuje dosta često, ljudi otprilike jednom tjedno uzmu neki ručak, najčešće je to ili nešto azijsko ili KFC, kaže nam Jana, učenica zagrebačke X. gimnazije.

Izdvojeni članak
studentski centar zagreb

Želite dobro plaćen studentski posao? Donosimo oglase sa satnicom i do 70 kuna

A njezin razred nije jedini. Na Instagramu @srednja_hr pitali smo učenike naručuju li dostavu u školu. Gotovo četvrtina anketiranih pratitelja (njih 334 od 1341) odgovorila je da naručuje.

– S obzirom na to da smo maturanti i zbog raznih nadoknada i priprema za maturu znamo imati i po 9 sati na dan pa smo gladni, objašnjava Jana.

Ističe kako profesorima ne smeta što naručuju dostavu.

– U pravilu nam dopuste da se spustimo ispred škole po dostavu i vratimo na nastavu. Ono dvoje učenika koji su taj dan na porti također naručuje nešto za jelo, pa se svaki dan se ispred škole vidi nekoliko dostavljača. Nama se još nitko nije bunio protiv toga, ističe učenica.

A za naručivanje dostave, uvjerena je, imaju valjan razlog.

– Četiri godine sendviča iz kantine je svima dosadilo, a preko Glova ili Wolta se može pojesti nešto ukusnije i konkretnije, pojašnjava Jana.

‘Jednostavno moramo naručivati’

Sara iz XV. gimnazije dodaje kako, kad ostanu dugo u školi, u kantini ponestane zaliha pa su primorani naručivati.

– Ponekad naručujem hranu za kolege iz razreda. Škola se zasad ne buni protiv ovakve prakse, ali nemamo ni izričito odobrenje, kaže Sara.

Hranu naručuju najčešće iz obližnjih restorana kojima treba do pola sata da dostava stigne.

– Stoga, ili računam pola sata prije odmora i naručim ili u aplikaciji napišem da dostava bude tad i tad ispred škole, pojašnjava nam taktike tempiranja vremena narudžbe kako bi dostavljač stigao baš u vrijeme odmora.

Od lignji do ćevapa

Lucija iz Gimnazije Karlovac kaže kako njezin razred naručuje dostavu na kraju tjedna, svaki petak.

– Hrana varira od lignji do ćevapa, štogod se nađe na meniju. Školu baš i nije briga jer smo ionako to sami inicirali i sami plaćamo, ističe učenica.

‘Pazimo kada naručujemo kako bi stigla za vrijeme odmora’

Dostavu zovu za vrijeme prvog sata.

Izdvojeni članak
SC menza, menza u Studentskom centru u Zagrebu

Nogometaš došao jesti u menzu zagrebačkog SC-a iako zarađuje milijune

– Netko uvijek traži izaći na WC pa nazove. Kažemo u koliko sati da se dostavi, a oni si onda isplaniraju koliko im vremena treba za narudžbu i slično, kaže Lucija.

Učenici gimnazije Lucijana Vranjanina, priča nam učenica Mona, naručuju uglavnom preko Glova, a škola s tim nema nikakvih problema.

– Uglavnom naručujemo sat prije odmora. Tipa, veliki odmor nam je nakon trećeg sata, a mi naručimo prije trećeg sata, precizira Mona.

Imaju i plan B

Priznaje da im dostava ponekad dođe ‘na knap’, ali takav sustav uglavnom funkcionira.

Izdvojeni članak

Doručak u staklenci: Zdrav i ukusan obrok za veliki odmor

– Ako naručimo prije ili kasnije pa ne dođe za vrijeme velikog odmora onda sam taj dostavljač ostavi na porti i tim ljudima damo novac pa onda hranu pokupimo poslije sata, pojašnjava nam kako funkcionira svojevrsni ‘plan B’.

Učenici nam kažu i kako radije naručuju putem aplikacije. Jer, s dostavom znaju imati i probleme.

– Frendovi su pokušali telefonom naručiti pizzu, ali su im rekli da ne dostavljaju u školu, ispričala nam je za kraj Lana iz V. gimnazije.