Pretraga

Zaboravite na parizer i paštetu: Evo nekoliko ideja za jeftin i brzinski ručak u vrijeme ispitnih rokova

U vrijeme ispitnih rokova, realno, rijetko tko ima vremena za odlazak u menzu ili pripremu velike gozbe. Zbog toga brojni studenti posežu za brzom hranom – uglavnom sendvičima, paštetama, tjesteninom iz vrećice ili se u to vrijeme hrane u pekari. Majka i baka vam time vjerojatno nisu najzadovoljnije, a niti vaš želudac, pa smo odlučili dati vam pet ideja za jeftine, brze i jednostavne obroke koje možete pripremiti u kratkoj pauzi od učenja.

Screenshot: YouTube

Obećavamo, čak i oni najmanje vješti u kuhinji neće imati problema za pripremu ovih jela, a vaš želudac bit će vam zahvalan. Super ideja je i da, ako imate cimere ili docimere, napravite veću količinu pa podijelite troškove, a možete se i dogovoriti da obavezu kuhanja svaki dan preuzme netko drugi.

Zapečena tjestenina s tunjevinom

Sastojci

  • 300 g šuplje tjestenine
  • 25 g maslaca
  • 25 g brašna
  • 300 ml mlijeka
  • 125 g ribanog sira
  • 1 konzerva tunjevine (komadi)
  • 150 g kukuruza iz konzerve
  • peršin, sol, papar

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a tjesteninu prokuhajte dvije minute manje od vremena koje piše na pakovanju.
  2. Maslac otopite i na njemu kratko popržite brašno pa potom postupno dodajte mlijeko dok ne dobijete gušći umak. Maknite s vatre i dodajte sir te promiješajte dok se ne otopi.
  3. Dobiveni umak pomiješajte s tjesteninom, dodajte kukuruz i tunu te na kraju posolite, popaprite i dodajte peršin. Jelo možete jesti i ovako, a možete ga i zapeći u prethodno zagrijanoj pećnici na 15-20 minuta.

Screenshot: YouTube

Omlet sa šunkom i sirom

Sastojci

  • 2 cijela jaja i 3 bjelanjka
  • 1 nasjeckana crvena paprika
  • 1 maja glavica luka ili četvrtina veće
  • 5 šnita šunke (pilećih ili purećih prsa u ovitku)
  • 25 g ribanog sira
  • ulje, sol, papar
  • Po želji: tost i rajčica za posluživanje

Priprema

  1. Na žlici ulja prepržite 4 minute papriku i luk. Istovremeno umutite cijela jaja i bjelanjke.
  2. Povrću dodajte jaja, kratko prepecite te, kada je jelo već pri kraju, dodajte šunku i sir.
  3. Poslužite uz tost i rajčicu.

Screenshot: YouTube

Brze lazanje sa špinatom i gljivama

Sastojci

  • 1 češanj češnjaka
  • 250 g narezanih šampinjona
  • 200 g listova špinata
  • 300 g topljivog sira (edamer, gouda i sl.)
  • 4 žlice ribanca, parmezana ili nekog drugog tvrdog sira
  • 6 listova za lazanje
  • pola žličice timijana, ulje, papar, sol

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  2. Na zagrijano ulje dodajte nasjeckani češnjak, pržite 1 minutu, te dodajte gljive i začinite timijanom.
  3. Nakon 3 minute, dodajte špinat i pirjajte 2 minute, odnosno dok listovi ne uvenu. Maknite povrće s vatre, dodajte obje vrste sire i po želji dodatno začinite (imajte na umu da je sir slan, pa svakako prije soljenja kušajte).
  4. Četvrtinu smjese dodajte na dno posude za pečenje, pa posložite na to listove tjestenine i ponavljajte postupak dok ne potrošite smjesu i tjesteninu.
  5. Posipajte parmezanom i pecite oko 35 minuta, odnosno, dok tjestenina ne bude kuhana do kraja.

Screenshot: YouTube

Najjednostavniji rižoto

Sastojci

  • 200 g mesa (piletina, svinjetina, kobasice, morski plodovi)
  • pola glavice luka
  • 1 manja paprika
  • 1 šalica mješavine graška i mrkve
  • pola šalice riže (oko 7 grama)
  • pola dcl pasirane rajčice
  • začini po želji: peršin, origano, sol, papar, Vegeta

Priprema

  1. Luk sitno nasjeckajte i kratko ga pirjajte na malo ulja,Priprema a potom dodajte meso narezano na kockice.
  2. Kada je meso već napola gotovo, dodajte preostalo povrće: mrkvu i grašak te papriku.
  3. Nakon 5 minuta dodajte začine i pasiranu rajčicu, promiješajte i dodajte prethodno opranu rižu.
  4. Jelu dodajte tekućinu (voda ili temeljac) i kuhajte dok riža nije gotova, oko 20 minuta. Miješajte nekoliko puta tijekom kuhanja i po potrebi dodajte tekućine.

Screenshot: YouTube

Brza sirnica

Sastojci

  • jedan mileram i jedno kiselo vrhnje (400 g + 180 g)
  • 3 jaja
  • 1 dcl ulja
  • 1 žličica soli
  • 300 g kora za savijače (jufka)
  • 1, 5 dcl vode

Priprema

  1. Jednu kru za savijače stavite na uljem premazano dno lima za pečenje.
  2. Ostale kore za savijače natrgajte na manje komade u veću posudu. Dodajte vrhnje, jaja, ulje, sol i vodu te sve pomiješajte pjenjačom.
  3. Dobivenu smjesu prelijte u prethodno pripremljeni pleh i pecite 45 min- sat vremena na 180 stupnjeva.

Screenshot: YouTube, Sašina kuhinja