Pretraga

Zagreb Film Festival ‘pročitao’ što mladi žele i trebaju pa im to i omogućio

A- A+

Nakon napornoga dana u školi otići poslušati DJ-a, plesati sa zanimljivom maskotom, podružiti se s vršnjacima i zajedno pogledati film – sve ovo nudi ovogodišnji Zagreb Film Festival u programu PLUS namijenjenom srednjoškolcima. Nije ni čudo što Kino Tuškanac ovaj tjedan vrvi mladima, ZFF ih je sve ‘pročitao’.

Uvijek u isto vrijeme i na istome mjestu – 15:30, Kino Tuškanac – počinje projekcija jednog od pet filmova PLUS programa ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala. Filmovi su nizozemske, francuske, španjolske i njemačke produkcije, pa temu odrastanja i svega što uz odrastanje ide prikazuju na drugačiji način od onog komercijalnog na koji smo svi navikli. Lijepo osvježenje u prikazivanju ne baš lijepih tema.

Izdvojeni članak

Mladi Karlovčanin umjesto životopisa snimio simpatičan i duhovit video

Princ, mafija, patike kao statusni simbol

Prvi film prikazan u programu PLUS bio je nizozemski ‘Princ’. Radnja koja se događa u socijalnoj amsterdamskoj četvrti u svoje središte stavlja sedamnaestogodišnjeg Ayouba koji se nalazi u nesvakidašnjoj situaciji i bori s problemima koje ima svaki tinejdžer.

U kvartu kojeg drži mafija, a djevojka u koju je on zaljubljen pada na loše dečke, Ayoub mora naći način kako se dokazati. To otežava obiteljska situacija: pomajka koja je umorna od života i otac narkoman tjeraju Ayouba da prijevremeno odraste i preuzme ulogu roditelja u brizi za bližnje.

Ayoub se uvaljuje u probleme, spetlja se s čudnim narko bossom, popije svu silu batina. U filmu vidimo kako si njegov otac ubrizgava heroin u venu i još mnogo toga u malo više od sat vremena.

Činjenica da su srednjoškolci koji su gledali ovaj film ostali još dodatnih 45 minuta o njemu razgovarati pokazuje kako se zbilja ima što za vidjeti.

Imigranti, homoseksualnost, prvi poljubac

Jučerašnji film ‘Sakriveni’ radnju smiješta u Španjolsku, a glavni su
likovi tinejdžeri, Španjolac Rafa i Marokanac Ibrahim. Ibrahim, ‘Ibra’,
već je dulje vrijeme u Španjolskoj, no bez papira i prijeti mu
deportacija. Slučajno se susreću u WC-u jednog noćnog kluba i Rafine
misli od toga trenutka stalno bježe na Ibru.

Netrpeljivost prema
strancima uzrokuje osjećaj izoliranosti kod Ibre kao i mnogobrojne
tučnjave, a tipične pubertetske scene kao što su pritisak vršnjaka,
nesigurnost, eksperimentiranje donesene su vrlo uvjerljivo i svatko bi
se mogao pronaći u barem jednom segmentu priče. Film donosi priču o
prijateljstvu i ljubavi koja će malo koga ostaviti ravnodušnim.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci snimili film o položaju vršnjaka iz domova za nezbrinutu djecu

– Film mi se sviđa jer se pozabavio temama koje su trenutačno aktualne,
pogotovo ovo s imigrantima, ali je prikazano drugačije, više samim
scenama nego dijalozima koje se događaju u filmu, i mislim da je lijepo
što su se slikom potrudili prikazati te probleme, a ne doslovno
riječima.

Pokazali su kako to zapravo izgleda kada su neki problemi
prisutni u društvu. Gej problematika se dobro uklopila u film, dobro su
to pokazali, jer se uklopilo s načinom na koji su se Ibrahim i Rafa
povezali, rekao nam je Dante Accardo, učenik drugog razreda Privatne
klasične gimnazije.

Izdvojeni članak

Mladi filmaši iz Karlovca i Varaždina doživjeli veliki uspjeh svoga kratkog animiranog uratka

Mladi znaju i primjećuju više nego što mislimo

Nakon svake projekcije organiziran je razgovor o filmu, a činjenica da je oba dana bilo premalo vremena da mladi kažu sve svoje dojmove potvrđuje izbor prikazivanih filmova kao pun pogodak. Gledateljima se nije žurilo kući i bez problema su ostajali na čašici razgovora o viđenome, te su srušili sve moguće predrasude o nekomunikativnosti i neinformiranosti mladih.

Srednjoškolci su samoinicijativno otvarali problematiku mafije, odnosa s roditeljima i prijateljima, (ne)prihvatljivosti homoseksualnosti i imigranata, a neke su stvari vidjeli u potpuno drugačijem svjetlu i povezali na dubljoj razini nego odrasli.

Pronašli su simboliku u dijelovima filmova koje su malo stariji vidjeli besmislenima, a pozabavili su se i pitanjem funkcije glazbe, načina snimanja i karakterizacije likova, te su pokazali da znaju što gledaju i o čemu pričaju.

Izdvojeni članak

Mladi redatelj koji filmovima mijenja društvo

Po nešto za svakoga

Osim što još stignete pogledati preostala tri filma iz programa PLUS, ovogodišnji Zagreb Film Festival se zbilja isprsio i nudi pregršt filmova i radionica za sve uzraste i područja zanimanja. Od glavnih kratkometražnih i dugometražnih filmova, preko programa za osnovnoškolce Žuta Biblijada, hororaca za neustrašive, bilo bi šteta ne uzeti barem komadić onoga što ova velika priča nudi. Potpuni program možete vidjeti na stranici Zagreb Film Festivala kao i lokacije na kojima se pojedini filmovi prikazuju.

Najveća šteta programa PLUS jest što dolazak onih kojima su filmovi namijenjeni, dakle srednjoškolaca, ovisi o dobroj volji ravnatelja i razrednika jer se program događa u vrijeme nastave. Da su više svjesni kako im ovi filmovi i rasprave nakon projekcija više potiču kotačiće u mozgu na rad, vjerojatno bi bilo više organiziranih dolazaka. U svakom slučaju se nadam da se vidimo u još većem broju preostale dane ZFF-a!