Pretraga

Zagreb u znaku filma – Ove filmske festivale ne smijete propustiti

A- A+

Nakon uvijek dobro posjećenog Festivala tolerancije, Zagreb je ovih dana središte dvaju zanimljivih filmskih festivala, a u tijeku su pripreme i za još nekoliko manifestacija koje će u metropolu privući ljubitelje sedme umjetnosti.

iz filma Život s Hermanom H. Rottom

Jučer je u Zagrebu svečano otvoreno 24. izdanje festivala Dani hrvatskoga filma te peto izdanje Noir festivala. Uz filmski će se program održati niz radionica i okruglih stolova.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci snimili film o položaju vršnjaka iz domova za nezbrinutu djecu

Od noir klasika do hrvatskih kratkometražnih noviteta

Dani hrvatskoga filma značajno su filmsko događanje koje okuplja domaću filmsku produkciju s naglaskom na kraće filmske forme. Ove se godine festival održava na dvjema lokacijama, u kinima Europa i Tuškanac, a do 26.travnja prikazat će se 144 natjecateljska filma i 11 popratnih programa među kojima i studentski uratci danas poznatih redatelja pod nazivom ‘Rani radovi s Akademije dramske umjetnosti’. Ulaz na projekcije je besplatan.

Peti Noir festival i ove se godine održava na raznim lokacijama, među kojima su SC kino i galerija Velvet, a specifičan je jer okuplja predstavnika noir stila u književnosti, filmu, stripu i fotografiji. Uz filmske noir klasike, predstavit će se i nekoliko književnika među kojima se ističe Tonino Benacquista, autor čija je knjiga ‘Malavita’ doživjela veliki uspjeh. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Izdvojeni članak

Pogledajte nagrađeni srednjoškolski film koji će vam uzburkati emocije

Volontiraj na Animafestu

Od 3.do 16.svibnja na nekoliko lokacija u Zagrebu održat će se osmi Subversive festival kojega karakterizira aktivistički filmski program te niz popratnih događanja. Moći će se pogledati pedesetak natjecateljskih filmova, a u pet programskih dana održat će se i poznati Subversive forum.

Ovogodišnji, 25. po redu Animafest obilježen je dječjim književnim klasikom Alisa u zemlji čudesa koja ove godine slavi 150 godina. Osim popularne Disneyjeve verzije, na programu će se naći i češke obrade. Svjetski festival animiranog filma predstavit će brojna kratkometražna i dugometražnja izdanja, a program je uglavnom natjecateljski.

Do 11.svibnja traju prijave za volontiranje na Animafestu, a volontirati je moguće na nekoliko lokacija i sektora.