Pretraga

Završila je Europska godina mladih: Svaka druga mlada osoba u Hrvatskoj nije ni znala što je to

Europska komisija 2022. godinu proglasila je Europskom godinom mladih s naglaskom na dijaloge s mladima i zajedničke korake koji se trebaju poduzeti za sudjelovanje mladih u društvu. Naglašavala su se postignuća Erasmus programa, održane su brojne radionice i događanja u cijeloj Europi, pa tako i Hrvatskoj. No, koliko je mladih zapravo znalo za te aktivnosti i da je baš 2022. bila Europska godina mladih? Rezultati ankete govore da svaka druga anketirana mlada osoba ne zna što je Europska godina mladih i da mladi u Hrvatskoj nisu bili dobro upoznati s provedbom aktivnosti.

europska godina mladih

Europska godina mladih | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Europska godina mladih trebala je poslati jasnu podršku mladima i osnažiti ih nakon što su na različite načine bili pogođeni posljedicama pandemije. Održavale su se aktivnosti posvećene mladima, radionice, seminari, webinari, konferencije, debate, natječaji, izložbe, koncerti, festivali i natjecanja. Hrvatska je bila treća u Europi po broju aktivnosti s 1.032 prijavljene aktivnosti za mlade. To su uglavnom bili događaji u osnovnim i srednjim školama, knjižnicama i organizacijama civilnog društva.

Teme poduzetništva i mentalnog zdravlja

U Hrvatskoj je koordinator Europske godine mladih bio Središnji državni ured za demografiju i mlade. Za srednja.hr kazali su kako je 2022. godina bila samo početak kontinuiranog rada i dijaloga s mladima. Zadovoljni su organizacijom svih aktivnosti i rezultatima tog projekta u Hrvatskoj te odazivom javnih ustanova i organizacija civilnog društva. Mlade pozivaju da se o Europskoj godini mladih i dalje informiraju na internetskim stranicama.

– U veljači prošle godine u Novskoj smo organizirali konferenciju ‘Mladi – pokretači suvremenih industrija’. Tamo su se predstavili mladi inovatori i mladi iz industrije videoigara. U lipnju u Zagrebu otvoren je mural posvećen programu Europskih snaga solidarnosti. Održana su i tri okrugla stola koja su za cilj imala upoznati mlade sudionike s glavnim zaključcima i preporukama o budućnosti mladih. Održana je i nacionalna konferencija ‘Europska godina mladih 2022. – Iskoristi priliku’ u Zagrebu, rekli su nam iz Središnjeg državnog ureda.

Ta konferencija bila je najvažniji događaj jer se govorilo o poduzetništvu, znanjima i vještinama potrebnima za mlade te o aktualnoj temi očuvanja mentalnog zdravlja. Mladi su mogli saznati o raznim programima i mobilnostima koje nudi Europska unija te se tako poticala i medijska pismenost. Održano je i natjecanje za kratku priču te je u planu oslikavanje još jednog murala. Iz Središnjeg državnog ureda pojasnili su da će i dalje aktivno raditi na osnaživanju demokratskog sudjelovanja mladih te osiguranju prostora za mlade u svim domenama društva.

Izdvojeni članak
mladi

U Varaždinu uskoro jedan od najvažnijih događaja za mlade u Europi, stiže ih preko 1.000 iz svih krajeva

Mladi u Hrvatskoj nisu bili upoznati s aktivnostima

Ipak, Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Mreža mladih Hrvatske (MMH) proveli su online anketu ‘Tvoja Europska godina mladih’. Cilj je bio prikupiti informacije koliko je mladih bilo upoznato s provedbom aktivnosti te koliko su mladi sudjelovali na nacionalnim i lokalnim aktivnostima. Prikupili su 280 odgovora osoba od 16 do 25 godina, stoga se ne može govoriti o reprezentativnom uzorku.

– Rezultati su pokazali da svaka druga anketirana mlada osoba ne zna što je Europska godina mladih, da mladi u Hrvatskoj nisu bili dobro upoznati s provedbom aktivnosti povodom održavanja Europske godine mladih te da je malen broj mladih sudjelovao na organiziranim aktivnostima. Također, mladi uglavnom smatraju da Europska godina mladih nije pretjerano koristila da se njihov glas čuje na nacionalnoj ili europskoj razini, pojasnili su nam iz Ureda UNICEF-a.

Iz Ureda UNICEF-a posebno su istaknuli European Youth Event u Varaždinu koji je bio poseban europski događaj za mlade u Hrvatskoj, koji smo i mi posjetili te izvještavali o njemu. Taj je događaj posjetilo više od 500 mladih, a organiziran je u sklopu Europske godine mladih u Varaždinu te još jednom španjolskom gradu. Događaj se inače održava u francuskom Strasbourgu. U Bruxellesu je krajem prošle godine održana i završna konferencija Europske godine mladih na kojem se okupilo nekoliko stotina mladih iz svih dijelova Europe te su tako simbolično završili Europsku godinu mladih. No, naglašava se da je ovo samo početak za buduće dijaloge s mladima.