Pretraga

[VIDEO] U Varaždinu se okupili mladi iz Hrvatske i cijele Europe: ‘Upoznala sam mnogo novih ljudi’

A- A+

U Areni Varaždin ovog se vikenda održao European Youth Event (EYE). To je događaj koji se inače održava u francuskom Strasbourgu, a ove je godine Varaždin dobio priliku, u lokalnoj verziji, ugostiti 600 mladih iz Hrvatske i Europe. Osim igranja pikada, biljara i pogađanja europskih jezika slušanjem pjesama, mladi su sudjelovali u panelima o politici, bi li se trebalo glasati na izborima sa 16 godina, kako početi kreirati sadržaj na TikToku, a videoporuku poslala je i predsjednica Europskog parlamenta.

eye varaždin

EYE Varaždin | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Što je Europska godina mladih donijela mladima, koje su osnove samoobrane i kako treba reciklirati samo su neke od tema o kojima su mladi razgovarali na European Youth Eventu. Sloganom ‘Zero Borders’ želio se potaknuti dijalog s donositeljima odluka te rušenje mentalnih i fizičkih barijera. Osim brojnih panela, mladi su se družili, zabavljali, učili o europskim institucijama, a mogli su i pokušati prevoditi strane jezike na hrvatski.

‘U ova dva dana upoznat ću mnoge nove ljude’

Cijeli događaj pripremao se mjesecima, a na njemu je bilo 90 volontera. Jedna od njih bila je i Nika koja objašnjava da su pripreme za ovaj događaj krenule već ovog ljeta, budući da se u Varaždinu okupio velik broj mladih iz Hrvatske i svijeta.

– Puno je toga trebalo posložiti jer je event zbilja masivan. Zahvaljujemo Areni Varaždin na prostoru, ispalo je odlično i svima se sviđa. Najavljeno je bilo tisuće sudionika i mislim da smo se približili toj brojki. Događaj se zatvara koncertom DJ-a Buraka Yetera za koji je zainteresiran velik broj sudionika, rekla nam je Nika.

roberta metsola eye varaždin

Videoporuka Roberte Metsole, predsjednice Europskog parlamenta | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Jedna od sudionica bila je i Bruna, studentica Sveučilišta u Sjever. Za događaj je saznala tako da su organizatori, Udruga mladih Varaždinski underground klub i P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu Varaždin, stigli na njihov fakultet i predstavili im program događaja.

– Rekli su nam koje se sve aktivnosti nude i pozvali nas da se prijavimo. Tako smo moja ekipa s faksa i ja odlučili posjetiti ovaj događaj. Sudjelovala sam na brojnim aktivnostima i sve su mi bile zanimljive. Drago mi je da je toliko mladih došlo u Varaždin i da se nešto događa. Upoznala sam mnogo novih ljudi i vjerujem da će se u ova dva dana ostvariti puno novih poznanstava, kazala je Bruna.

Izdvojeni članak
eye varaždin

[VIDEO] U Varaždinu se okupili mladi iz Hrvatske i cijele Europe: ‘Upoznala sam mnogo novih ljudi’

‘Mislim da bi se svi iz Europe trebali češće družiti’

Ovaj događaj smatra odličnim za povezivanje s mladima iz različitih krajeva te bi joj bilo drago da se takve stvari organiziraju češće. Vjeruje da je ovo dobro prikazivanje Varaždina i cijele Hrvatske mladima u cijeloj Europi. Dobrim životnim iskustvom događaj smatra i srednjoškolka Margarita iz Dubrovnika.

– Sve je super organizirano i upoznala sam puno mladih sa sličnim interesima. Aktivnosti su raznolike i ima puno izbora. Sudjelovala sam u jednoj debati, na panelu o europskim programima, edukacijama o TikToku i digitalnom svijetu, a sudjelovat ću i na nekim sportskim aktivnostima, objasnila je Margarita.

dario marčac eye varaždin

Dario Marčac, predavanje o TikToku | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Jedna od sudionica događanja bila je Asja, maturantica Gimnazije Vukovar, koja je u Varaždin stigla s dvoje prijatelja iz razreda i profesoricom. Asja smatra da bi više škola trebalo dolaziti na ovakve događaje te je istaknula i primjer škole iz Slavonskog Broda, odakle je na događaj stiglo desetak učenika.

– Jako mi se sviđa što mladi komuniciraju i druže se na jednom mjestu. Posebno mi je drago da nisu svi iz Hrvatske, nego iz različitih zemalja jer mislim da bi se svi iz Europe trebali družiti. Mi smo ovdje došli s profesoricom geografije. Nas par maturanata vidjelo je da se event održava i odmah smo se sve dogovorili, istaknula je Asja.

Kako je izgledao sam događaj i što su nam još sudionici rekli, pogledajte u našem TikTok videu.

@srednja_hr Varaždin je ugostio 600 mladih 👆🏻 #srednjahr #varazdin #varaždin #europeanyouthevent #eu #europeanparliament #zeroborders #eye #fyp #foryou #foryoupage ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic