Pretraga

Žene koje drmaju metalnom scenom

A- A+

Kad o glazbi koju slušate razgovarate s nekim u poodmakloj dobi tko nema pojma što znači metal, rock ili cajka kao ni koje su razlike među tim glazbenim pravcima, iako je u nekim slučajevima diskutabilno radi li se o pravcu, skloni ste pojednostavljenom objašnjavanju. Stoga ako želite objasniti svojoj baki ili djedu kakva je to ‘metalna glazba’ vjerojatno će iz vaših priča izvući zaključak da se sve svodi na dugokose muškarce, mračnog ili pak ‘vražjeg’ izgleda koji proizvode nepodnošljivu buku i bezpotrebno vrište. Međutim u svijetu metala sasvim dobro se snalaze i žene, a ovaj put smo upravo njima posvetili posebnu pažnju. Pogledajte u nastavku koji su to najupečatljiviji ženski vokali koji samouvjereno plove metalnim vodama.

www.tarja-act1.com

U prošlosti su glazbenom scenom vladali muškarci, dok su curice, djevojke i žene vrištale u publici, ali danas situacija izgleda posve drugačije.

Izdvojeni članak

Naj profa: Predaje vjeronauk i pjeva u heavy metal bendu

Sve je više muškaraca koji dovikuju imena pjevačica koje se u glazbenoj industriji snalaze kao što su to radili njihovi idoli, primjerice u 60-im godinama. No glazbeni pravac kojim je donedavno uvjerljivo vladao muški rod, metal, u današnje vrijeme krije prave ženske vokalne dragulje. Stoga pogledajte tko se to našao na našem popisu najboljih svjetskih metalki za kojima danas vrište milijuni muškaraca, ali i žena, diljem svijeta.

Tarja Turunen

Tko god sluša metal ili bilo koju njegov podžanr, zasigurno je čuo za opernu pjevačicu Tarju Turunen koja svoju veliku popularnost u svijetu može zahvaliti činjenici da je postala vokal u metal bendu Nightwish. Nakon toga je finska operna pjevačica nastavila samostalnu karijeru, a Zagrepčani su mogli uživati u njenom koncertu prije dvije godine u klubu Boogaloo.

Sharon Den Adel

Nakon finske metalke, na red je došla članica Within Temptationa, Nizozemka Sharon den Adel. Symphonic metal grupa koja je popularna u cijeloj Europi, ali i šire, diči se Sharoninim sopranom još od 1996. godine te su također nastupali u Zagrebu 2008. godine.

Angela Gossow

Njemica Angela Gossow je pjevačica u švedskom melodic death metal sastavu Arch Enemy. Ona je dokaz da pjevačice mogu biti uspješne i ako pjevaju ‘death growlom’. Po zanimanju je novinarka te je upravo prilikom intervjua s gitaristom spomentog benda Michaelom Amottom iskoristila priliku da krene u glazbene vode.

Dala mu je demo snimku svojeg nastupa uživo, a zatim je Arch Enemy 2000. prekinuo suradnju s tadašnjim vokalom Liivom. Tada je Amott na audiciju pozvao Angelu koja ih je ostavila bez teksta pa su joj odlučili ponuditi mjesto njihove nove pjevačice.

Simone Simons

Još jedna Nizozemka koja zaslužno zauzima mjesto među najboljim ženskim vokalima u metal glazbi svakako je i Simone Simons. Ova crvenokosa mezzo-sopranistica želju za pjevačkom karijerom pronašla je nakon što je preslušala Nightwishev album Oceanborn, a danas je članica grupe Epica.