Pretraga

Naj profa: Predaje vjeronauk i pjeva u heavy metal bendu

A- A+

Jeste li ikad pitali svoje vjeroučitelje ili vjeroučiteljice koju glazbu slušaju i što rade u slobodno vrijeme? Učenicima osnovne škole na Braču i srednje škole na Visu vjeronauk predaje Iva Ivković koja uz rad u školama, obožava heavy metal te iza sebe ima brojne nastupe i spotove koji se vrte po CMC-u. Budući da su posvećenost vjeri i metal glazba rijetka kombinacija, Ivu učenici obožavaju i smatraju ‘kul’, no znalo se dogoditi da naiđe i na nerazumijevanje.

Acoustic svirka banda ‘Jok ono’, 04.01.2013, music bar ‘Yess’ Livno.

Mlada vjeroučiteljica Iva Ivković predaje u srednjoj školi ‘Antun Matijašević Karamaneo’ na Visu i osnovnoj školi ‘Milna’ na Braču, a posebna je po tome što, uz predanost svom poslu, uživa u heavy metal glazbi te iza sebe ima brojne nastupe i suradnje s rock bendovima. Između posla i glazbe ne može izabrati stranu koja bi prevagnula, iako je bila na meti neshvaćenika koji su je optužili za sotonizam. Iva ono loše ostavlja iza sebe te je odlučila podijeliti s nama priču o svoje dvije ljubavi koje neki smatraju čudnom kombinacijom.

Izdvojeni članak

Pismo vjeroučitelja koji se srami svojih biskupa zbog stavova o zdravstvenom odgoju


Ivini spotovi koji se prikazuju na Croatian Music Channelu

Svima najpoznatija Ivina suradnja je ona s Osmim putnikom na pjesmi ‘Tajna’ koja je još uvijek aktualna, posebno zbog spota koji se neprestano prikazuje na CMC-u. No najponosnija je bila kada je za Croatiu Records izašao prvi singl Heliosa ‘Sjećanja’ čiji se spot također prikazivao na CMC-u.

Iz crkvenog zbora do vjeroučiteljice metalke

Iva dolazi iz glazbene obitelji, a prvi put se na pozornici našla već sa šest godina kada je bila jedna od najmlađih članova velikog crkvenog zbora u rodnom Livnu. Uskoro je upisala glazbenu školu ‘Franjo S. Vilhar’ te počinje pjevati u brojnim zborovima, a glazbenu sekciju Frame preuzela je još kao učenica osmog razreda.

– Upravo su u tim framaškim krugovima i u okrilju župnog ureda crkve ‘Svih svetih’, nastajali prvi planovi i pokušaji osnivanja rock banda. To danas pamtim kao najljepše vrijeme odrastanja u Livnu. Tada sam na nagovor prijatelja i tadašnjeg gitarista i klarinetista Tonćija Trboglava postala vokal livanjskog pop rock banda Sun influence, prisjetila se Iva priznajući kako je nakon prvog nastupa znala kako će teško ikada sići s pozornice.

Livanjskom bendu Helios glavni prateći vokal 2010. godine, a u međuvremenu je studirala na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Splitu. Trenutno je vokal splitskog banda Aqualung te se sprema za međunarodno natjecanje u Italiji, na kojem je ‘Vox animae’, mješoviti zbor s repertoarom od renesanse do 21. stoljeća, ove godine odabran među osam najboljih svjetskih zborova.

Metal i Crkva nisu čudna kombinacija

– Nikad nisam voljela etabliranja, niti sam se nazivala rokericom ili metalkom. Tim se glazbu stavalja u položaj one koja razdvaja, a ne želim ni da to bude jedina odrednice mene kao osobe. Biti vjeroučiteljica i slušati dobru glazbu? Ja tu ne vidim ništa čudno. Svakom vjerniku odgovara različit oblik duhovnosti pa tako i glazbenog izražavanja, zato je loše svako generaliziranje i uniformiranje, izjavila je mlada vjeroučiteljica.

Nadodala je kako je ta kombinacija čudna pojedincima koji smatraju da je njihovo viđenje stvarnosti jedino ispravno. Iva ističe kako raznih krajnost ima svugdje, što treba poštovati te da ne treba razmišljati na način ‘ako ja nešto ne razumijem ili ne znam, znači da to ne valja’.

Izdvojeni članak

Priča 25-godišnjeg đakona: Način života koji vode karmelićani

‘Svojim učenicima sam kul’

Glavni problem neshvaćenosti metalaca je u tome što se ta vrsta glazbe dovodi u odnos sa sotonizmom, a Iva misli kako je to zbog toga što je metal obučen u tamnu i svima odbojnu crnu boju. Naime, mlada vjeroučiteljica je nosila lance i kožne narukvice jer su joj bili lijepi modni dodaci. Ni po čemu nije bila klasična pa tako ni po izgledu klasičnog metalca. Uvijek je imala svoj stil i nije se opterećivala pravilima, a metal sluša iz iskrene ljubavi, a ne zbog ‘furke’.

– Imam odlične đake, mlade ljude na koje sam jako ponosna. Oni me poznaju, znaju tko sam ja. Nikada ništa nije bilo skrivano, prema tome naravno da znaju i moj glazbeni ukus. Koliko ja znam, njima je to, kako kažu, ‘kul’, rekla je Iva ističući kako nažalost ne odrađuje punu satnicu kao vjeroučiteljica.

Budući da je rijetko nailazila na osude zbog glazbenog pravca kojeg voli, Iva je na upit što bi izabrala između posla i glazbe odgovorila kako je to isto kao da smo ju upitali kojeg će se zdravog oka odreći, lijevog ili desnog.